Schrijf je in

Bachelor in het Sociaal werk (maatschappelijk assistent)

Met afstudeerrichtingen Maatschappelijk werk en Personeelswerk

Schrijf je in
PXL nieuws

Ben Lambrechts

algemeen directeur

Hogeschool PXL is een moderne hogeschool: ondernemend, netwerkend, onderzoekend, dienstverlenend, kwaliteitsvol, internationaal, democratisch en succesvol.
We hopen dat je aan onze hogeschool…

Meer
PXL nieuws

Filip Giraldo

departementshoofd

In continue dialoog met alle partners zet onze opleiding maximaal in op de vorming van professionele hulpverleners die inzetbaar zijn in het brede spectrum van onze samenleving. Het is bijzonder…

Meer
PXL nieuws

Guy Vanderstraeten

werkveld

Onze samenleving wordt steeds complexer en we worden geconfronteerd met een groeiend aantal persoonlijke en maatschappelijke problemen. Maatschappelijk werk vertrekt vanuit het engagement om mensen…

Meer
PXL nieuws

Musti Önlen

alumnus

Sociaal werkers zetten veranderingsprocessen op gang en bouwen met een kritisch humane blik aan een betere toekomst voor iedereen. Ze zijn van onschatbare waarde en onmisbaar in onze wereld.
Mijn…

Meer

De opleiding

  • Twee afstudeerrichtingen:
    • Maatschappelijk werk
    • Personeelswerk
  • Bachelor 3 jaar - 180 studiepunten  
  • Praktijkgerichte opleiding
  • Werkveldverkenning vanaf het eerste jaar
  • 23 weken stage
  • Integrale aanpak

Om een antwoord te vinden op de hulpvragen van mensen in onze samenleving krijg je tijdens je opleiding een stevige theoretische basis in combinatie met praktijkervaringen. Wij begeleiden onze studenten immers tot bekwame, grensverleggende maatschappelijk assistenten die, gedreven vanuit een persoonlijk engagement, iedereen aan en tot zijn rechten laat komen, als mens en burger.

Vanaf de eerste lesdag zetten we in op de vorming van de toekomstig maatschappelijk assistent die zich als geëngageerde professional bewust is van zijn rol en verantwoordelijkheden in relatie tot zijn cliënt, zijn organisatie en de samenleving. We realiseren dit door ons opleidingsprogramma stevig te verankeren in vijf belangrijke pijlers: professionele identiteit, cliënt- / medewerkergericht werken, organisatiegericht werken, beleidsmatig werken én integratie.

Naast het aanbod van een gemeenschappelijke stam van het sociaal werk, heeft onze opleiding vanaf trajectschijf 1 aandacht voor de afstudeerrichtingen maatschappelijk werk en personeelswerk. Een gedifferentieerd aanbod van methodieken en aandacht voor de verschillende contexten waarbinnen de maatschappelijk assistent zich beweegt, dragen hiertoe bij. Deze brede vorming garandeert een grote inzetbaarheid in het werkveld.

Bovendien gaan we tijdens je opleiding niet voorbij aan de talrijke mogelijkheden om kennis te maken met de internationale en interculturele componenten van het sociaal werk.

Maatschappelijk werk

In deze afstudeerrichting leer je omgaan met cliënten en hun directe omgeving. Uiteenlopende (hulp)vragen rond o.a. integratie in de maatschappij, vluchtelingenopvang, emotioneel welbevinden, armoede, familiale zorgen en loopbaanbegeleiding komen hierbij aan bod. Als maatschappelijk werker behandel je deze vragen voldoende kritisch en alert. Je luistert, bekijkt de hulpvraag integraal en vangt de hulpbehoevende mens op. Vertrouwen, discretie en beroepsgeheim zijn essentieel. In een aantal gevallen zal je mensen doorverwijzen naar meer gespecialiseerde hulpverleners of diensten. Dit veronderstelt een verantwoorde keuze en een parate inhoudelijke kennis van de organisaties die bijstand kunnen bieden.

Je kiest in deze afstudeerrichting voor twee opties uit volgend aanbod: welzijn & een diverse samenleving, welzijn & familie(zorg), welzijn & gezondheid en welzijn & justitie.

Personeelswerk

Het personeelsbeleid van organisaties wordt steeds vaker gekenmerkt door de aandacht voor de individuele werknemer met zijn eigen specifieke talenten. Binnen organisaties in de profit- en non-profitsector werk je mee aan de ontwikkeling en optimale inzetbaarheid van deze talenten. In deze afstudeerrichting evolueer je tot specialist in Human Resources Management. Je leert de verwachtingen van werknemers en organisaties afstemmen op mekaar, zonder het evenwicht tussen de sociale en de economische objectieven uit het oog te verliezen.

 

 

Actueel

Agenda

03.10.2017
Kleinkunsteiland: de klassiekers
04.10.2017
Student Take Off
30.10.2017
Herfstvakantie

In De Kijker

05.12.2016
Hogeschool PXL doet mee aan de Schrijfmarathon van Amnesty International
22.04.2016
Tentoonstelling 'Grenzeloos'
07.12.2015
Hogeschool PXL doet mee aan de Schrijfmarathon van Amnesty International

In De Media

12.09.2017
Hogeschool PXL ontvangt excellent kwaliteitsrapport van NVAO
01.07.2017
1600 PXL-studenten studeren af
25.04.2017
PXL Breekt Uit: Hogeschool PXL sluit deuren en breekt uit voor ouderen in de samenleving

In Beeld

pxl in beeld
PXL-Infodag

PXL-Krant

Ontdek ons volledige aanbod in het PXL-krantje.

PXL krant

Klik op de afbeelding om de krant in pdf-formaat te downloaden

Brochure

Alle opleidingsinfo vind je ook in onze opleidingsbrochure.

Brochure

Klik op de afbeelding om de brochure in pdf-formaat te downloaden

Contact

Filip Giraldo

Filip Giraldo

departementshoofd

+32 477 78 87 54

filip.giraldo@pxl.be