Bibliotheek

Aankomende sluitingsdagen tijdens academiejaar 2017-2018

  • maandag 21 mei (Pinksteren)
  • woensdag 11 juli (feestdag van de Vlaamse Gemeenschap)
  • woensdag 15 augustus (O.L.V. Hemelvaart)

(opgelet: de feestdag van 21 juli valt in de zomervakantie: dit is van 14 juli t/m 12 augustus en dan zijn we volledig gesloten)

Lidkaart BHL aanvragen

=> Je gratis lezerskaart voor academiejaar 2017-2018 aanvragen/verlengen is vanaf nu mogelijk. <=
OPGELET: enkel geldig indien je je PXL-mailadres gebruikt (N.B. studenten van Level 5 kunnen geen kaart aanvragen)!

N.B. studenten én docenten van PXL-Education en PXL-Social Work mogen zich NIET inschrijven via deze link, hun kaart ligt al klaar aan de balie. 

Zij krijgen sinds academiejaar 2015-2016 automatisch een lidkaart. Deze dien je wel na de introductiedagen zelf af te halen aan de balie van de BHL, net zoals bij de gewone lidkaarten.

Hoe vraag/verleng je een lidkaart (aan)? (uitgezonderd PXL-Education en PXL-Social Work) Je kan de instructie rechtstreeks hieronder bekijken of klik op de titel om te downloaden.

Voor meer info kan je steeds terecht in de PXL-Bibliotheek. In dit artikel lees je meer over onze samenwerking met de BHL.

Onderwijsrapport van De Morgen

Eind mei 2017 verscheen het Onderwijsrapport van De Morgen.

Indien je dit wil raadplegen, kan dat op de volgende manieren:

Studiehoeken reserveren

Nog eens even benadrukken: je kan zelf zien of er studiehoeken vrij zijn via deze link (KLIK OP TOON VANDAAG!) of via deze QR-code die je kan scannen met je smartphone of tablet.

Reserveer tijdig je studiehoek aan de balie of via bibliotheek@pxl.be.

 QRcode_PXL-Bibliotheek_studiehoeken

Opgelet: de eerste vijf hoeken, EAB01-5 liggen op campus Elfde Linie, VIC0001OLC1-7 liggen op campus Vildersstraat.

Echter, wegens de grote drukte zijn we genoodzaakt strenger toe te zien op het minimumaantal studenten dat zo'n hoek mag reserveren. De kleinste studiehoek (5) van campus Elfde Linie is voor minstens 2 personen, studiehoek 4 vanaf 3 personen en de studiehoek 1-2-3 pas vanaf minstens 5 personen. Studiehoeken 1-6 op campus Vildersstraat zijn voor 2-8 personen, studiehoek 7 enkel van 6 - 16 personen.Indien je niet aan dit aantal komt of als de studiehoeken volzet zijn, raden we je aan om in de zaal te gaan zitten om in stilte te studeren.

De studiehoeken zijn zéér populair, dus reserveer alleen als je het écht nodig hebt én op de tijden die je kan waarmaken.

We hanteren het 'academisch kwartiertje', dus wees op tijd en meld je netjes af als je niét kan komen.

Net als in de rest van de zaal mag je niet eten en enkel fluisteren!

Wil je een groepswerk doen of andere taken waarbij je graag harder praat of muziek/film nodig hebt of wil je eten terwijl je studeert? Dan kun je terecht bij de verschillende cateringfaciliteiten van de hogeschool, bv. gebouw D. Andere studie- en werkplekken op de verschillende campussen vind je hier. N.B. Je vindt hier ook andere plaatsen in Hasselt om te blokken.

Stopzetting De Standaard online

Helaas heeft De Standaard ons laten weten dat het spoedig niet meer mogelijk is om via een schoollicentie via IP-adres hun krant te raadplegen.

Als alternatief kan je de Gopress gebruiken (let op: 2 dagen vertraging) en natuurlijk de papieren krant (1x in de Elfde Linie en 2x in de Vildersstraat in de bibliotheek en in het redactielokaal).

Nieuw: Statista

Vanaf nu kan je de databank 'Statista' raadplegen, met daarin - zoals de naam al verklapt - statistieken. 

Ook de e-journals van Bohn Stafleu, Reed Business en Springer kun je online bekijken via de website van de PXL-Bibliotheek. Je kan ze raadplegen door op "Databanken" te klikken en vervolgens "Bohn Stafleu Journal" in te geven bij de zoekopdracht. Idem voor de databank van de Arts Premium Collectie: klik op "Databanken" en geef vervolgens "Arts" in bij de zoekopdracht.

 

PXL-Bibliotheek op Blackboard, Instagram & Facebook

De PXL-Bibliotheek is ook terug te vinden op Blackboard. Hier kunnen we extra (interne) mededelingen plaatsen én vind je onder meer de toegangscodes voor de digitale collectie van PXL-Education (handboeken en tijdschriften).

Via Facebook en Instagram kun je onze thematafels bekijken. Like en volg onze pagina's om up-to-date te blijven van de laatste ins & outs.

Facebookpagina PXL-Bibliotheek  

Krantenartikels gratis raadplegen

Wist je dat je heel eenvoudig fulltext krantenartikels kan raadplegen in Gopress?

Via deze PowerPoint vind je exact terug stap voor stap hoe je je eenmalig registreert (op een PXL-campus!) en vervolgens altijd en overal kan aanmelden.

Meet your next favorite book: boekenruilkast

Heb je geen plaats meer in je boekenkast en wil je graag plaats maken?
Heb je een goed of leerrijk boek gelezen en wil je dit delen met anderen?
Zet je boek gerust in één van de boekenruilkasten, waar je boeken kan achterlaten, meenemen of juist één ruilen.

Wie weet vind je zo wel jouw ‘next favorite book’…

We wensen je veel ruil- en leesplezier!

Algemene informatie

De PXL-Bibliotheek, het informatie- en studiecentrum van Hogeschool PXL, bestaat uit de bibliotheek op campus Elfde Linie, campus Diepenbeek en de bibliotheek op campus Vildersstraat.

Deze bibliotheken zijn vrij toegankelijk voor alle studenten en medewerkers van Hogeschool PXL.
In deze bibliotheken kan je vakliteratuur raadplegen of boeken ontlenen. Zij bieden uiteraard toegang tot een snel toenemende hoeveelheid elektronische informatie.

De PXL-Bibliotheek beschikt over een uitgebreide collectie elektronische tijdschriften, databanken en e-books, die je via het draadloos netwerk op de hele campus kan raadplegen. Via Databanken heb je toegang tot deze elektronische informatiebronnen. En ook op je kot of thuis kan je de e-info van de PXL-Bibliotheek raadplegen. 

ln haar geheel bestrijkt de PXL-Bibliotheek een ruime variatie aan informatiebronnen over een breed gamma van vakgebieden. Dat maakt haar tot een uiterst nuttig werkinstrument voor iedere student.
De bibliotheek is ook een lees- en studieruimte. Je kan er kranten en (vak)tijdschriften lezen, of in stilte studeren. Groepswerk - op fluistertoon - is mogelijk in de studiehoeken van de bibliotheek op Campus Elfde Linie die je kan reserveren aan de balie, en in de flexibele werkhoeken van de bibliotheek op Campus Vildersstraat.

In de PXL-Bibliotheek campus Diepenbeek bij het atrium kan je terecht voor vakliteratuur en informatie i.v.m. groenmanagement, milieutechnologie en cel- en gentechnologie, bouw, elektromechanica, en elektronica-ICT..

Vakliteratuur i.v.m. Voedingsmiddelentechnologie kan in de projectbibliotheek Voeding (= het vaklokaal D 203) geraadpleegd worden.

Ook is het mogelijk om vakgerichte informatie online aan te vragen. Meer info bij myriam.lemmens@pxl.be

E-info

De PXL-Bibliotheek beschikt over een uitgebreide collectie elektronische tijdschriften, databanken en e-books, die je via het draadloos netwerk op de hele campus kan raadplegen via de webpagina's van de bibliotheek. Ook op je kot of thuis kan je de e-info raadplegen. Indien je hulp wenst bij het raadplegen van de digitale informatie, kijk dan zeker eens op deze pagina.

EndNote

Hogeschool PXL heeft een algemene licentie op EndNote, zodat alle studenten en medewerkers van de hogeschool van deze software gebruik kunnen maken. Met EndNote kan je een database bijhouden van referenties en referenties vanuit andere databases downloaden.

Suggesties en contact

Suggesties zijn welkom! Heb je opmerkingen of vragen, lukt er iets niet op de website, of wens je een voorstel te doen voor de aankoop van vakliteratuur, mail dan naar Myriam Lemmens of bel op het nummer + 32 11 77 56 31.

Bibliotheek Campus Elfde Linie: Elfde-Liniestraat 24, gebouw A, 3500 Hasselt => 011 77 56 41
Bibliotheek Campus Vildersstraat: Vildersstraat 5, 3500 Hasselt => 011 77 56 36

Algemeen e-mailadres: bibliotheek@pxl.be

Contactpersoon

Myriam Lemmens

Myriam Lemmens


diensthoofd PXL-Bibliotheek

+32 11 77 56 31

+32 497 44 38 47

myriam.lemmens@pxl.be