Bibliotheek

De blok is begonnen!

Veel succes namens de PXL-Bibliotheek. Meer info over studie- en werkplekken tijdens de blok vind je HIER.

Reserveer tijdig je studiehoek. NIEUW: Of er nog studiehoeken vrij zijn, kan je hier zien of via deze QR-code die je kan scannen met je smartphone of tablet.

OPGELET: vergeet niet op 'Toon vandaag' te klikken. Meer info over het gebruik van deze tool, vind je hier

 QRcode_PXL-Bibliotheek_studiehoeken

Opgelet: de eerste vijf hoeken, EAB01-5 liggen op campus Elfde Linie, VIC0001OLC1-7 liggen op campus Vildersstraat.

Echter, wegens de grote drukte zijn we genoodzaakt strenger toe te zien op het minimumaantal studenten dat zo'n hoek mag reserveren. De kleinste studiehoek (5) van campus Elfde Linie is voor minstens 2 personen, studiehoek 4 vanaf 3 personen en de studiehoek 1-2-3 pas vanaf minstens 5 personen. Indien je niet aan dit aantal komt of als de studiehoeken volzet zijn, raden we je aan om in de zaal te gaan zitten om in stilte te studeren.

Wil je een groepswerk doen of andere taken waarbij je graag harder praat of muziek/film nodig hebt of wil je eten terwijl je studeert? Dan kun je terecht bij de verschillende cateringfaciliteiten van de hogeschool, bv. gebouw D. Andere studie- en werkplekken op de verschillende campussen vind je hier. N.B. Je vindt hier ook andere plaatsen in Hasselt om te blokken.


Krantenartikels gratis raadplegen

Wist je dat je heel eenvoudig fulltext krantenartikels kan raadplegen in Gopress?

Via deze PowerPoint vind je exact terug stap voor stap hoe je je eenmalig registreert (op een PXL-campus!) en vervolgens altijd en overal kan aanmelden (ook tijdens PXL Breekt uit).

Het Archief voor Onderwijs

"Vlaamse ministers Hilde Crevits en Sven Gatz hebben samen met Het Vlaams Instituut voor Archivering (VIAA) het ‘Archief voor Onderwijs’ gelanceerd. Op dit educatief webplatform kunnen alle leerkrachten uit het leerplichtonderwijs terecht voor het gebruik van audiovisueel materiaal in de klas. Het ‘Archief voor Onderwijs’ maakt voor hen de rijke audiovisuele collecties van de VRT vrij toegankelijk, maar zal op termijn ook tal van items bevatten van de regionale televisieomroepen en diverse cultuur- en erfgoedorganisaties in Vlaanderen. Het ‘Archief voor Onderwijs’ telt ondertussen al 6.000 items over meer dan 100 thema’s." (meer info: http://www.ond.vlaanderen.be/nieuws/2016/01-19-Archief-voor-Onderwijs.htm)

Dit wil zeggen dat je je als OP'er kosteloos kan aanmelden met je lerarenkaartnummer op onderwijs.hetarchief.be. Aanmelden zonder lerarenkaartnummer (bv. voor studenten in de lerarenopleiding) is ook mogelijk via een aparte procedure. Meer info: zie PowerPoint 'Digitale collectie'.

 

Uitbreiding openingsuren campus Elfde-Linie tot 22 uur op maandag-donderdag

Voor vele studenten is de bibliotheek is de ideale plek om te studeren. En om ook ’s avonds op de campus te kunnen studeren, zal de PXL-Bibliotheek campus Elfde Linie open zijn tot 22u, op maandag, dinsdag, woensdag en donderdag. Meer info vind je hier

Lidkaart PBL aanvragen

Het is vanaf nu mogelijk om een PBL-lidkaart aan te vragen. Voor alle informatie, zie hier. Let op dat je je PXL-mailadres ingeeft! In dit artikel lees je meer over onze samenwerking met de PBL.

PXL-Bibliotheek op Facebook

We zijn inmiddels ook op Facebook te vinden, neem gerust eens een kijkje en like onze pagina om up-to-date te blijven van de laatste ins & outs.

Facebookpagina PXL-Bibliotheek

Meet your next favorite book: boekenruilkast

Heb je geen plaats meer in je boekenkast en wil je graag plaats maken?
Heb je een goed of leerrijk boek gelezen en wil je dit delen met anderen?
Zet je boek gerust in onze boekenruilkast (locatie PXL-Congress, gebouw D op campus Elfde Linie) waar je boeken kan achterlaten, meenemen of juist één ruilen.

Ook ervaringen met anderen kunnen gedeeld worden, via een bijlage in het boek, met bijvoorbeeld hoeveel sterren een boek krijgt en waarom. Op die manier staat het beleven van het boek centraal, ook al moet je het dan niet meer hebben.

Om hiermee te starten, hebben we veel boeken nodig dus je bent van harte welkom om je steentje bij te dragen en deel te nemen aan dit project. En wie weet vind je zo wel jouw ‘next favorite book’…

We wensen je veel ruil- en leesplezier!

 

 

Algemene informatie

De PXL-Bibliotheek, het informatie- en studiecentrum van Hogeschool PXL, bestaat uit de bibliotheek op campus Elfde Linie, campus Diepenbeek en de bibliotheek op campus Vildersstraat.

Deze bibliotheken zijn vrij toegankelijk voor alle studenten en medewerkers van Hogeschool PXL.
In deze bibliotheken kan je vakliteratuur raadplegen of boeken ontlenen. Zij bieden uiteraard toegang tot een snel toenemende hoeveelheid elektronische informatie.

De PXL-Bibliotheek beschikt over een uitgebreide collectie elektronische tijdschriften, databanken en e-books, die je via het draadloos netwerk op de hele campus kan raadplegen. Via Databanken heb je toegang tot deze elektronische informatiebronnen. En ook op je kot of thuis kan je de e-info van de PXL-Bibliotheek raadplegen. 

ln haar geheel bestrijkt de PXL-Bibliotheek een ruime variatie aan informatiebronnen over een breed gamma van vakgebieden. Dat maakt haar tot een uiterst nuttig werkinstrument voor iedere student.
De bibliotheek is ook een lees- en studieruimte. Je kan er kranten en (vak)tijdschriften lezen, of in stilte studeren. Groepswerk - op fluistertoon - is mogelijk in de studiehoeken van de bibliotheek op Campus Elfde Linie die je kan reserveren aan de balie, en in de flexibele werkhoeken van de bibliotheek op Campus Vildersstraat.

In de PXL-Bibliotheek campus Diepenbeek kan je terecht voor informatie i.v.m. Groenmanagement, Milieutechnologie en Cel- en Gentechnologie en voor informatie i.v.m. bouw, elektromechanica, en elektronica-ICT.

Vakliteratuur i.v.m. Voedingsmiddelentechnologie kan in de projectbibliotheek Voeding (= het vaklokaal D 203) geraadpleegd worden.

Ook is het mogelijk om vakgerichte informatie online aan te vragen. Meer info bij myriam.lemmens@pxl.be

E-info

De PXL-Bibliotheek beschikt over een uitgebreide collectie elektronische tijdschriften, databanken en e-books, die je via het draadloos netwerk op de hele campus kan raadplegen via de webpagina's van de bibliotheek. Ook op je kot of thuis kan je de e-info raadplegen. Indien je hulp wenst bij het raadplegen van de digitale informatie, kijk dan zeker eens op deze pagina.

 

EndNote

Hogeschool PXL heeft een algemene licentie op EndNote, zodat alle studenten en medewerkers van de hogeschool van deze software gebruik kunnen maken. Met EndNote kan je een database bijhouden van referenties en referenties vanuit andere databases downloaden.

Suggesties en contact

Suggesties zijn welkom! Heb je opmerkingen of vragen, lukt er iets niet op de website, of wens je een voorstel te doen voor de aankoop van vakliteratuur, mail dan naar Myriam Lemmens of bel op het nummer + 32 11 77 56 31.

Bibliotheek Campus Elfde Linie: Elfde-Liniestraat 24, gebouw A, 3500 Hasselt
Bibliotheek Campus Vildersstraat: Vildersstraat 5, 3500 Hasselt

 

Algemeen e-mailadres: bibliotheek@pxl.be

Contactpersoon

Myriam Lemmens

Myriam Lemmens


+32 11 77 56 31

+32 497 44 38 47

myriam.lemmens@pxl.be