Smart Start @ PXL

Je wil in de toekomst graag verder studeren? Wij kunnen je helpen met een slimme start! Het maken van een studiekeuze is immers geen eenvoudige opdracht. Het aanbod aan studierichtingen in het hoger onderwijs is enorm groot en de hoeveelheid aan informatie nog groter. Daarnaast kan de stap van het secundair naar het hoger onderwijs erg groot zijn. Wil je je zo goed mogelijk voorbereiden op de overstap naar het hoger onderwijs, twijfel je nog tussen enkele opleidingen, twijfel je of de gemaakte keuze de juiste is, wil je wel een extra uitdaging tijdens je laatste jaar in het secundair onderwijs, …? Dan is Smart Start iets voor jou!

WAT IS SMART START @ PXL?

Ben je een student in het laatste jaar van het secundair onderwijs en wil je in de toekomst graag verder studeren? Dan is Smart Start @ PXL iets voor jou!

Met Smart Start @ PXL willen we je zo goed mogelijk voorbereiden op het hoger onderwijs. Dit doen we door een voortraject aan te bieden waarin je reeds kan kennismaken met het hoger onderwijs. Leerlingen uit het laatste jaar secundair onderwijs kunnen zich inschrijven voor 7 sessies, verspreid over het hele academiejaar. De sessies worden op verschillende dagen gegeven, maar gaan wel steeds door van 18u – 20u. Wat de sessies precies inhouden, lees je verder onder aanbod.

Naast dit voortraject bestaat er de mogelijkheid om reeds een opleidingsonderdeel te volgen van een professionele bachelor opleiding naar keuze. Wanneer je geslaagd bent voor dit opleidingsonderdeel krijg je hier een creditbewijs voor. Indien je het jaar nadien inschrijft voor deze opleiding, krijg je een vrijstelling en moet je dit opleidingsonderdeel niet meer opnieuw volgen. Op deze manier willen we je helpen met het maken van een juiste studiekeuze.

Je kan kiezen of je je inschrijft voor enkel het voortraject, enkel een opleidingsonderdeel wilt volgen of dat je beide combineert.

DOEL?

Met Smart Start @PXL willen we:

 • De overgang en afstand tussen het secundair en het hoger onderwijs verkleinen. Je kan al eens kennismaken met de hogeschoolcultuur en de zelfstandigheid die van je verwacht wordt.
 • Je laten kennismaken met de inhoud van een opleidingsonderdeel dat representatief is voor de opleiding die je nadien kan aanvatten.
 • Je laten kennis maken met de wijze van les geven en de manier van examineren in het hoger onderwijs.
 • Je ondersteunen in het maken van een goed onderbouwde en doordachte studiekeuze.
 • Je een extra uitdaging aanbieden die je het volgende academiejaar een vrijstelling kan opleveren.
 • Je zo goed mogelijk voorbereiden op studies in het hoger onderwijs
 • Je laten kennismaken met het studentenleven

VOOR WIE?

Smart start @ PXL richt zich op leerlingen die:

 • in het laatste jaar secundair onderwijs zitten
 • in de toekomst graag willen verder studeren
 • een goede voorbereiding willen op het hoger onderwijs op alle gebieden: studiekeuze, studievaardigheden, kennismaking hogeschoolcultuur,…
 • belangstelling hebben in een bepaalde opleiding.
 • in de laatste fase van hun keuzeproces zitten en nog twijfelen over hun studiekeuze.
 • nood hebben aan een uitdaging/verdieping en dit ook haalbaar achten naast hun huidige studie.

-->  Ook secundaire scholen die belangstelling hebben in dit project kunnen met ons contact opnemen

AANBOD

Als laatstejaarsleerling uit het secundair onderwijs kan je kiezen of je inschrijft voor:

-       het voortraject

-       een opleidingsonderdeel

-       een combinatie van beide

Voortraject

Het voortraject bestaat uit 7 sessies die we aanbieden voor leerlingen uit het laatste jaar secundair onderwijs. Iedere sessie vindt plaats van 18u – 20u:

 • Sessie 1: kennismaking met het hoger onderwijs en met Hogeschool PXL (woensdag 26/10/16)

Je krijgt een introductie in de structuur van het hoger onderwijs, de werking van het leerkrediet, de verschillen met het secundair onderwijs,… Je wordt ook al wegwijs gemaakt in Hogeschool PXL.

 • Sessie 2: tips & tricks bij jouw studiekeuze (dinsdag 10/1/17). Deze sessie gaat uitzonderlijk van 17u – 19u door.

Twijfel je nog over je studiekeuze? Of weet je niet zeker of jouw gemaakte keuze de juiste is? In deze sessie krijg je te horen hoe je te werk kan gaan en waar je op moet letten om tot een goede studiekeuze te komen.

 • Sessie 3: leer jezelf en je talenten in kaart brengen (maandag 16/1/17)

Via allerlei activiteiten gaan we je helpen om jezelf zo goed mogelijk te leren kennen. We focussen hierbij vooral op jouw talenten. Jezelf goed kennen is onder andere van belang om een goede studiekeuze te kunnen maken.

 • Sessie 4: studievaardigheden in het hoger onderwijs, deel 1 (dinsdag 31/1/17)

Les volgen in aula’s, grote hoeveelheden leerstof verwerkt krijgen, meer zelfstandigheid,… De overstap naar het hoger onderwijs kan voor sommigen even wennen zijn. We geven je daarom enkele tips mee over hoe notities te nemen, waarom en hoe te plannen en hoe te studeren.

 • Sessie 5: studievaardigheden in het hoger onderwijs, deel 2 (dinsdag 7/2/17)

De tips die je in de vorige sessie hebt gekregen worden opnieuw besproken. Er wordt een terugkoppeling gemaakt om te zien of het je lukt om de tips toe te passen.

 • Sessie 6: opvolgsessie studiekeuze (donderdag 20/4/17)

Het einde van het secundair onderwijs nadert. De meeste studenten zullen de knoop al doorgehakt hebben. We gaan na hoe je tot deze keuze gekomen bent of we helpen je verder met het maken van de juiste keuze.

 • Sessie 7: afsluitende activiteit: Regatta (donderdag 11/5/17)

Op 11 mei vindt de jaarlijkse studentenregatta weer plaats. Een mooie activiteit om kennis te maken met het studentenleven. We nemen je graag mee naar de regatta om zo het PXL-roeiteam naar de overwinning te supporteren.

Volgen van een opleidingsonderdeel

Naast dit voortraject biedt bijna elk departement opleidingsonderdelen aan die je kan volgen en die representatief zijn voor de opleiding. Zo krijg je een duidelijk beeld van de opleiding, wat je kan helpen bij het maken van een goed doordachte studiekeuze. Door de opleidingsonderdelen op woensdagnamiddag of tijdens de week na 16.00 uur in te plannen, willen we je de kans geven om de lessen te volgen naast je opleiding in het secundair onderwijs.

Studenten die zich hebben ingeschreven voor een opleidingsonderdeel kunnen ook gebruik maken van onze studentenbegeleiding. Indien je het voortraject niet volgt of indien de sessies van het voortraject niet voldoende ondersteuning bieden, kan je steeds bij ons terecht voor individuele begeleiding.

Het overzicht van de opleidingsonderdelen van academiejaar 2016 -2017 kan je raadplegen door op de link te klikken van het departement waarbinnen je wil inschrijven.

PRAKTISCH

Denk je dat Smart Start @ PXL iets voor jou is, neem dan contact met ons op voor een intakegesprek. We gaan samen met jou na of je enkel de 7 sessies van het voortraject volgt of je je enkel zal inschrijven voor een opleidingsonderdeel of dat je de twee combineert. Neem zeker de volgende documenten mee naar het intakegesprek:

- attest 2de graad secundair onderwijs

- inschrijvingsbewijs laatste jaar secundair onderwijs

- laatste rapport

Indien je je inschrijft voor een opleidingsonderdeel word je bij de start hiervan nog eens apart uitgenodigd voor meer praktische informatie van dit opleidingsonderdeel.

De deelname aan de 7 sessies van het voortraject is gratis. Studenten die zich hebben ingeschreven voor een opleidingsonderdeel betalen wel inschrijfgeld. Dit is decretaal vastgelegd. Ongeacht het aantal opgenomen studiepunten bedraagt de prijs € 52.50, met een maximum van 10 studiepunten.

CONTACTGEGEVENS

Voor al je vragen betreffende meer informatie over het aanbod, infosessies, inschrijving, studiekeuze, … kan je terecht op:

tel. 011 77 58 02
e-mail: SmartStart@pxl.be