Bibliotheek

Openingsuren tijdens de paasvakantie - enkel de 1e week!

Tijdens de eerste week van de Paasvakantie, maandag 3 april t/m vrijdag 7 april, is de PXL-Bibliotheek open volgens de huidige regeling (zie hier)

Tijdens de tweede week van de Paasvakantie (maandag 10 april t/m maandag 17 april = Paasmaandag) is de PXL-Bibliotheek gesloten.

Vanaf dinsdag 18 april gelden weer de gewone openingsuren op alle campussen.

 

Verbouwingswerken gebouw A (Campus Elfde Linie)

Op 27 februari starten de verbouwingen in gebouw A (campus Elfde Linie) in de onderzoeksruimte naast de PXL-Bibliotheek.

 

Bij geluidsoverlast raden we je aan gebruik te maken van de studieplaatsen in gebouw B (de overkoepeling) en gebouw D.

 

Ook in de PXL-Bibliotheek campus Vildersstraat kan je terecht om te studeren en te werken.

 

Als je geen contact meer hebt met de dingen

Peter Verhelst won de Herman de Coninckprijs 2017 voor de beste dichtbundel. Daarnaast won hij ook de Publieksprijs voor het gedicht 'Als je geen contact meer hebt met de dingen', dat je hier kan lezen.

Meer informatie kan je hier vinden.

 

De dichtbundel 'Zing Zing' van Peter Verhelst is beschikbaar in de PXL-Bibliotheek.

 

Hoor jij dat ook, dat geluid

van meeuwen, maar geen zee? Onmogelijk

na te gaan waar herinnering begint en droom

eindigt. Hou je koude handen onder je kleren

nu de wind opsteekt. Twee wapperende vlaggen

zijn we. Het gevoel dat alles zich achter een deur afspeelt

en dat je ervoor in de rij kan gaan staan.

Twee hevig wapperende vlaggen.

Alsof we iets ongerepts betreden

wat er altijd zal zijn, zeg je hees,

met opgetrokken schouders, mond open, samengeknepen ogen,

een waterdruppel valt in mijn nek.

Neem het jongetje dat je bent

geweest op schoot. Troost hem.

Je legt je handen op mijn borst,

we gaan zo hoog mogelijk op onze tenen staan.

 

 

Nieuw: de Arts Premium Collectie van Proquest

Vanaf nu kan je de databank van de Arts Premium Collectie online raadplegen via de website van de PXL-Bibliotheek. Je kan ze raadplegen door op "Databanken" te klikken en vervolgens "Arts" in te geven bij de zoekopdracht.

 

Nieuw: Bohn Stafleu Journal collectie met Reed Business, Springer en BSL

Vanaf nu kan je de e-journals van Bohn Stafleu, Reed Business en Springer online raadplegen via de website van de PXL-Bibliotheek. Je kan ze raadplegen door op "Databanken" te klikken en vervolgens "Bohn Stafleu Journal" in te geven bij de zoekopdracht.

 

 

Studiehoeken reserveren

Nog eens even benadrukken: je kan zelf zien of er studiehoeken vrij zijn via deze link (KLIK OP TOON VANDAAG!) of via deze QR-code die je kan scannen met je smartphone of tablet.

Meer info over het gebruik van deze tool, vind je hier

Reserveer tijdig je studiehoek aan de balie of via bibliotheek@pxl.be

 QRcode_PXL-Bibliotheek_studiehoeken

Opgelet: de eerste vijf hoeken, EAB01-5 liggen op campus Elfde Linie, VIC0001OLC1-7 liggen op campus Vildersstraat.

Echter, wegens de grote drukte zijn we genoodzaakt strenger toe te zien op het minimumaantal studenten dat zo'n hoek mag reserveren. De kleinste studiehoek (5) van campus Elfde Linie is voor minstens 2 personen, studiehoek 4 vanaf 3 personen en de studiehoek 1-2-3 pas vanaf minstens 5 personen. Studiehoeken 1-6 op campus Vildersstraat zijn voor 2-8 personen, studiehoek 7 enkel van 6 - 16 personen.Indien je niet aan dit aantal komt of als de studiehoeken volzet zijn, raden we je aan om in de zaal te gaan zitten om in stilte te studeren.

Wil je een groepswerk doen of andere taken waarbij je graag harder praat of muziek/film nodig hebt of wil je eten terwijl je studeert? Dan kun je terecht bij de verschillende cateringfaciliteiten van de hogeschool, bv. gebouw D. Andere studie- en werkplekken op de verschillende campussen vind je hier. N.B. Je vindt hier ook andere plaatsen in Hasselt om te blokken.

 

Nieuw: PXL-Bibliotheek op Blackboard

De PXL-Bibliotheek is vanaf dit academiejaar ook terug te vinden op Blackboard.

Hier kunnen we extra (interne) mededelingen plaatsen én vind je onder meer de toegangscodes voor de digitale collectie van PXL-Education (handboeken en tijdschriften).

Nieuw:  Aanwinsten via Pearltrees

Vanaf nu kun je onze aanwinsten ook bekijken via Pearltrees.

 

Lidkaart PBL aanvragen

=> Je gratis lezerskaart voor academiejaar 2016-2017 aanvragen/verlengen is vanaf nu mogelijk. <=
OPGELET: enkel geldig indien je je PXL-mailadres gebruikt (N.B. Level 5 valt hier niet onder)!

N.B. studenten én docenten van PXL-Education en PXL-Social Work mogen NIET inschrijven via deze link. Zij krijgen sinds academiejaar 2015-2016 automatisch een lidkaart. Deze dien je wel na de introductiedagen zelf af te halen aan de balie van de PBL, net zoals bij de gewone lidkaarten.

Hoe vraag/verleng je een lidkaart (aan)? (uitgezonderd PXL-Education en PXL-Social Work) NIEUW: rechtstreeks hieronder bekijken of klik op de titel om te downloaden

Voor meer info kan je steeds terecht in de PXL-Bibliotheek. In dit artikel lees je meer over onze samenwerking met de PBL.

 

Krantenartikels gratis raadplegen

Wist je dat je heel eenvoudig fulltext krantenartikels kan raadplegen in Gopress?

Via deze PowerPoint vind je exact terug stap voor stap hoe je je eenmalig registreert (op een PXL-campus!) en vervolgens altijd en overal kan aanmelden.

Het Archief voor Onderwijs

"Vlaamse ministers Hilde Crevits en Sven Gatz hebben samen met Het Vlaams Instituut voor Archivering (VIAA) het ‘Archief voor Onderwijs’ gelanceerd. Op dit educatief webplatform kunnen alle leerkrachten uit het leerplichtonderwijs terecht voor het gebruik van audiovisueel materiaal in de klas. Het ‘Archief voor Onderwijs’ maakt voor hen de rijke audiovisuele collecties van de VRT vrij toegankelijk, maar zal op termijn ook tal van items bevatten van de regionale televisieomroepen en diverse cultuur- en erfgoedorganisaties in Vlaanderen. Het ‘Archief voor Onderwijs’ telt ondertussen al 6.000 items over meer dan 100 thema’s." (meer info: http://www.ond.vlaanderen.be/nieuws/2016/01-19-Archief-voor-Onderwijs.htm)

Dit wil zeggen dat je je als OP'er kosteloos kan aanmelden met je lerarenkaartnummer op onderwijs.hetarchief.be. Aanmelden zonder lerarenkaartnummer (bv. voor studenten in de lerarenopleiding) is ook mogelijk via een aparte procedure. Meer info: zie e-info handleidingen.

 

PXL-Bibliotheek op Facebook

We zijn inmiddels ook op Facebook te vinden, neem gerust eens een kijkje en like onze pagina om up-to-date te blijven van de laatste ins & outs.

Facebookpagina PXL-Bibliotheek

Meet your next favorite book: boekenruilkast

Heb je geen plaats meer in je boekenkast en wil je graag plaats maken?
Heb je een goed of leerrijk boek gelezen en wil je dit delen met anderen?
Zet je boek gerust in onze boekenruilkast (locatie PXL-Congress, gebouw D op campus Elfde Linie) waar je boeken kan achterlaten, meenemen of juist één ruilen.

Ook ervaringen met anderen kunnen gedeeld worden, via een bijlage in het boek, met bijvoorbeeld hoeveel sterren een boek krijgt en waarom. Op die manier staat het beleven van het boek centraal, ook al moet je het dan niet meer hebben.

Om hiermee te starten, hebben we veel boeken nodig dus je bent van harte welkom om je steentje bij te dragen en deel te nemen aan dit project. En wie weet vind je zo wel jouw ‘next favorite book’…

We wensen je veel ruil- en leesplezier!

 

 

Algemene informatie

De PXL-Bibliotheek, het informatie- en studiecentrum van Hogeschool PXL, bestaat uit de bibliotheek op campus Elfde Linie, campus Diepenbeek en de bibliotheek op campus Vildersstraat.

Deze bibliotheken zijn vrij toegankelijk voor alle studenten en medewerkers van Hogeschool PXL.
In deze bibliotheken kan je vakliteratuur raadplegen of boeken ontlenen. Zij bieden uiteraard toegang tot een snel toenemende hoeveelheid elektronische informatie.

De PXL-Bibliotheek beschikt over een uitgebreide collectie elektronische tijdschriften, databanken en e-books, die je via het draadloos netwerk op de hele campus kan raadplegen. Via Databanken heb je toegang tot deze elektronische informatiebronnen. En ook op je kot of thuis kan je de e-info van de PXL-Bibliotheek raadplegen. 

ln haar geheel bestrijkt de PXL-Bibliotheek een ruime variatie aan informatiebronnen over een breed gamma van vakgebieden. Dat maakt haar tot een uiterst nuttig werkinstrument voor iedere student.
De bibliotheek is ook een lees- en studieruimte. Je kan er kranten en (vak)tijdschriften lezen, of in stilte studeren. Groepswerk - op fluistertoon - is mogelijk in de studiehoeken van de bibliotheek op Campus Elfde Linie die je kan reserveren aan de balie, en in de flexibele werkhoeken van de bibliotheek op Campus Vildersstraat.

In de PXL-Bibliotheek campus Diepenbeek bij het atrium kan je terecht voor vakliteratuur en informatie i.v.m. groenmanagement, milieutechnologie en cel- en gentechnologie, bouw, elektromechanica, en elektronica-ICT..

Vakliteratuur i.v.m. Voedingsmiddelentechnologie kan in de projectbibliotheek Voeding (= het vaklokaal D 203) geraadpleegd worden.

Ook is het mogelijk om vakgerichte informatie online aan te vragen. Meer info bij myriam.lemmens@pxl.be

E-info

De PXL-Bibliotheek beschikt over een uitgebreide collectie elektronische tijdschriften, databanken en e-books, die je via het draadloos netwerk op de hele campus kan raadplegen via de webpagina's van de bibliotheek. Ook op je kot of thuis kan je de e-info raadplegen. Indien je hulp wenst bij het raadplegen van de digitale informatie, kijk dan zeker eens op deze pagina.

 

EndNote

Hogeschool PXL heeft een algemene licentie op EndNote, zodat alle studenten en medewerkers van de hogeschool van deze software gebruik kunnen maken. Met EndNote kan je een database bijhouden van referenties en referenties vanuit andere databases downloaden.

Suggesties en contact

Suggesties zijn welkom! Heb je opmerkingen of vragen, lukt er iets niet op de website, of wens je een voorstel te doen voor de aankoop van vakliteratuur, mail dan naar Myriam Lemmens of bel op het nummer + 32 11 77 56 31.

Bibliotheek Campus Elfde Linie: Elfde-Liniestraat 24, gebouw A, 3500 Hasselt => 011 77 56 41
Bibliotheek Campus Vildersstraat: Vildersstraat 5, 3500 Hasselt => 011 77 56 36

 

Algemeen e-mailadres: bibliotheek@pxl.be

Contactpersoon

Myriam Lemmens

Myriam Lemmens


+32 11 77 56 31

+32 497 44 38 47

myriam.lemmens@pxl.be