Registratie toelatingsproef

Muzikant

Een afstudeerrichting van de Bachelor in de Pop- en rockmuziek

Schrijf je in
PXL nieuws

Gert Decoster

popcoach

Hogeschool PXL is een moderne hogeschool: ondernemend, netwerkend, onderzoekend, dienstverlenend, kwaliteitsvol, internationaal, democratisch en succesvol.
We hopen dat je aan onze hogeschool…

Meer
PXL nieuws

Gert Stinckens

departementshoofd

Voor veel jongeren is het de ultieme droom om te werken 'in de muziek', een dynamische, trendgevoelige en competitieve wereld met tal van uitdagingen.

PXL-Music wil daarbij de doorslaggevende…

Meer
PXL nieuws

Stijn Meuris

werkveld

Het is een goeie zaak dat Belgische muzikanten, maar ook managers en geluidstechnici, de jongste jaren in een hogere league spelen dan in het verleden. De creativiteit en de artistieke dadendrang…

Meer
PXL nieuws

Nelle Bogaerts

alumna

Muzikant is een opleiding waar je geen nummertje bent tussen alle studenten. Je wordt individueel begeleid. Je wordt ook continu geprikkeld door de lectoren, studenten, de lessen en de muziek zelf…

Meer

De opleiding

 • Keuze tussen:
  • toetsen
  • singer / songwriter
  • drum
  • gitaar
  • elektronica
  • basgitaar
 • Bachelor 3 jaar - 180 studiepunten
 • Praktijkgerichte opleiding
 • Bachelorproef in trajectschijf 3
 • Projectmatige aanpak met focus op belangrijke stijlen uit de pop- en rockmuziek

Muzikant is een afstudeerrichting van de driejarige Bachelor in de Pop- en rockmuziek (180 studiepunten) die sinds 2008 ingericht wordt door PXL-Music. In deze richting word je opgeleid tot scheppend muzikant, uitvoerend muzikant en leider van muzikale projecten. Je leert creatief aan de slag gaan met verschillende genres, hun stijlkenmerken en uitvoeringspraktijk, zowel in live als studiosituaties, in communicatie met publiek, in relatie met andere betrokkenen in een productieproces. In repetitieruimtes werk je - met behulp van een coach, maar ook zelfstandig - aan diverse popproducties en leer je communiceren en overleggen met betrokken technici. Op diverse podia en binnen studio's doe je de noodzakelijke ervaring op eigen aan het leven van een popmuzikant. Je bouwt aan een eigen profiel dat je optimaal wapent om je te handhaven in het latere beroepsleven.

Het onderwijsconcept van de opleiding bestaat uit opdrachtgestuurd en projectmatig onderwijs. We streven ernaar professionals te vormen met voldoende vakmanschap enerzijds, maar die anderzijds ook in staat zijn creatieve oplossingen te bedenken, te ondernemen en te innoveren. De projecten staan dan ook centraal. Deze zorgen ervoor dat je het nodige vakmanschap (kennis en vaardigheden) dat je opdoet in sequentiële vakken als instrument (klank- en stijlontwikkeling, techniek), muziektheorie, eartraining en soundlab, direct kan omzetten in praktijkervaring. Naarmate je vordert in de opleiding, neemt het aandeel van de projecten in het curriculum toe. Het sluitstuk hiervan vormt de bachelorproef, een professionele opdracht die aansluit bij het eindprofiel van de afstudeerrichting Muzikant. Vanuit een eigen visie met voldoende zin voor ondernemerschap realiseer je een eigen artistieke/creatieve praktijk en zet je je eerste stappen in het toekomstig werkveld, de pop- en rockwereld.

Muziek in beweging

Studeren is niet vrijblijvend. Wat we doen en leren, vindt zijn betekenis in de wereld van vandaag en morgen. In een tijdperk waarin wel dagelijks een artikel in de krant staat over de ondergang van de muziekindustrie, boomt het club- en festivalcircuit als nooit tevoren en voeren acts van eigen bodem de hitlijsten in Vlaanderen aan. De muziekindustrie leeft zeker nog! Maar, net zoals alle andere industrietakken, wordt ze voortdurend getest op haar aanpassingsvermogen aan een wereld waarin de technologie met grote snelheid vooruitgang boekt en waarin grenzen steeds minder betekenis hebben. Het is aan jou om de uitdaging aan te gaan om als muziektechnicus je plek in die snel evoluerende wereld te vinden en die wereld mee te vormen.

 

 

Actueel

Agenda

22.11.2017
Jasper Steverlinck
25.12.2017
Kerstvakantie
22.01.2018
Tirade 2.017 - Stijn Meuris over de stand van het land

In De Kijker

06.02.2017
Internationale week PXL-Music
18.08.2016
PXL-Music @ Pukkelpop 2016
15.02.2016
PXL-Tech meets PXL-Music

In De Media

09.11.2017
Koningin Mathilde enthousiast over Limburgs handwaslied
30.10.2017
PXL-studenten maken muziek op kerkhof
23.10.2017
Sven Gatz: renteloze lening voor kunstaankopen

In Beeld

pxl in beeld
Infoavond

PXL-Krant

Ontdek ons volledige aanbod in het PXL-krantje.

PXL krant

Klik op de afbeelding om de krant in pdf-formaat te downloaden

Brochure

Alle opleidingsinfo vind je ook in onze opleidingsbrochure.

Brochure

Klik op de afbeelding om de brochure in pdf-formaat te downloaden

Contact

Gert Decoster

Gert Decoster