Trauma & Life Support Center

Trauma & Life Support Center I Interdisciplinair Opleidingscentrum

Het Trauma & Life Support Center van Hogeschool PXL i.s.m. School Geneeskundige hulp van het PLOT is gelegen bij het Departement PXL-Healthcare aan de Guffenslaan 39 in Hasselt en biedt een uitgebreid gamma van EHBO & simulatietrainingen voor zowel professionele als niet-professionele hulpverleners, maar ook voor studenten en personeel uit het lager en secundair onderwijs.

  • In  het Trauma & Life Support Center kunnen zorgverleners, studenten verpleegkunde, vroedkunde, ergotherapie en studenten van de bachelor na bacheloropleiding intensieve zorgen en spoedgevallenzorg evenals burgers en andere gezondheidswerkers waaronder artsen en paramedici in levensechte omstandigheden EHBO en levensreddende handelingen aanleren en oefenen. We werken steeds met state-of- the-arttrainingsmaterialen.
  • Het Trauma & Life Support Center beschikt over een nagenoeg levensechte bevallingssimulator specifiek voor vroedvrouwen, gynaecologen, assistenten, ambulanciers, … waardoor normale tot zeer complexe bevallingen kunnen worden ingeoefend.
  • Voor het trainen van specifieke pediatrische urgenties maken we gebruik van de geavanceerde babysimulator.

Elk jaar krijgen ongeveer 13.000 Belgen een hartstilstand. Vaak gebeurt dit thuis, waar niet direct hulp voorhanden is. Minder dan één op tien van de slachtoffers overleeft dit. Dit is grotendeels te wijten aan onvoldoende kennis van de symptomen van een hartaanval en reanimatievaardigheden. Uit onderzoek blijkt dat bij onmiddellijke reanimatie de overlevingskansen verdubbelen of verdrievoudigen. Een bijkomend probleem is dat kennis en vaardigheden omtrent CPR (Cardio Pulmonaire Resuscitatie) afnemen vanaf 6 maanden na training waarbij de praktische skills sneller afnemen dan de opgedane kennis. Daarom is het van belang dat op regelmatige basis kennis en vaardigheden kunnen worden onderhouden.

Al onze opleidingen gaan door in Hasselt in onze mooie infrastructuur en aangepaste lokalen. Ook kunnen deze opleidingen indien gewenst op locatie worden voorzien in uw bedrijf, school, ziekenhuis, woonzorgcentrum, LOK groep, …

 

Stefan Knaepen I Coördinator Trauma & Life Support Center PXL I Tel. +32 11 77 52 37  stefan.knaepen@pxl.be