Schrijf je in

Agenda

70 jaar vrouwenstemrecht

5/12/2018
PXL-Congress - Elfde-Liniestraat 23a (gebouw D) - 3500 Hasselt - Studentenrestaurant

Tijdstip

Woensdag 5 december 2018 | 19.00u - 21.00u

Inleiding

In PXL’s decemberdebat van dit jaar vieren we een belangrijke verjaardag: 70 jaar vrouwenstemrecht. We nodigen daarom mevr. Meyrem Almaci (Groen) en mevr. Gwendolyn Rutten (Open VLD), de enige 2 vrouwelijke partijvoorzitsters die ons land rijk is, uit om met elkaar in debat te gaan. De hoofdvraag tijdens dit debat zal zijn: '70 jaar vrouwenstemrecht, welke strijdpunten blijven over?'. Dat er strijdpunten overblijven staat buiten kijf.

Jaarlijks toont ‘Unequal payday’ aan dat de discriminatie in verloning overeind blijft. Vrouwen trekken de grens over naar Nederland omdat abortus daar in een later stadium van de zwangerschap is toegestaan. Franse feministen noemen draagmoederschap een ‘instrumentalisering’ van een vrouwenlichaam. Prognoses over de klimaatsverandering tonen dat vrouwen meer zullen te lijden hebben dan mannen, terwijl vrouwen nu al wereldwijd tot de financieel zwaksten behoren. De #metoo getuigenissen bewijzen dat grensoverschrijdend gedrag alomtegenwoordig is. Quota voor vrouwen op de werkvloer, kieslijsten en raden van bestuur worden door de één als noodzakelijk beschouwd, terwijl de ander het als een paternalistische belediging beschouwt ...

Hoe staan onze gasten en hun partijen tegenover deze ethisch beladen thema's? Welke oplossingen zien zij als politica? Hoe ervaren zij hun rol als leidster van een politieke beweging in een wereld gedomineerd door mannen? Middels enkele boude stellingen dagen we hen uit met elkaar in debat te gaan.

Het debat zal worden gemodereerd door mevr. Anne-France Ketelaer, algemeen directeur van DeMens.nu – Unie van Vrijzinnige Verenigingen.

Deze avond is een organisatie van PXL-Education (vakgroep Niet-Confessionele Zedenleer) en PXL-Social Work in samenwerking met Het Vrijzinnig Punt, de Hasseltse Vrijzinnig Humanisten (HVH), Uitstraling Permanente Vorming (UPV).

Programma

 

18:30 - 19:00 Onthaal
19:00 - 19:10 Welkomstwoord door Gwen Verhulst (PXL-Social Work)
19:10 - 19:30 Het woord aan Gwendolyn Rutten (Open VLD) en Meyrem Almaci (Groen)
19:30 - 20:30 Debat met moderator Anne-France Ketelaer (DeMens.nu)
20:30 - 20:50 Vragenronde
20:50 - 21:00 Afsluitend woord door Ingburg Digneffe (voorzitter Raad voor Inspectie en begeleiding NCZ, RIBZ)
21:00 Einde

Inlichtingen

Koen Vandenhoudt

e| koen.vandenhoudt@pxl.be

Bijdrage

Deelname is gratis, inschrijven is verplicht.

 

 Afsluitend woord door Ingeburg Digneffe (voorzitter Raad voor Inspectie en begeleiding NCZ, RIBZ)