Agenda

PXL-MAD: Doctoraatsverdediging Patrick Ceyssens

21/09/2018
Cultuurcentrum Hasselt

Op vrijdag 21 september 2018 verdedigt Patrick Ceyssens, kunstenaar en docent aan School of Arts PXL-MAD, zijn doctoraat 'Van kijken naar beelddenken' in het Cultuurcentrum Hasselt.

Er zijn weinig hedendaagse kunstenaars die de onderhuidse werking van beelden zo voelbaar maken als Patrick Ceyssens. Twee rode draden verstrengelen zich in zijn oeuvre. Enerzijds is er het thema van de herinnering en haar bedrieglijke betovering. Vaak gaat hij aan de slag met amateuristische foto's en beeldopnames als objets trouvés: stukjes verwaarloosde maar met emotie beladen dagelijkse cultuur die precies in hun imperfectie en onbevangenheid vaak poëtische elementen van de werkelijkheid vastleggen.

Anderzijds verliest zijn werk zich net niet in melancholie en romantiek omdat hij steeds zorgt voor een verstoring of een breuk. De werking van het beeld is daarbij niet meer te scheiden van die van het geheugen: 'Our mind is the only canvas' zoals een van zijn titels luidt.

Programma

10.30 uur: Tom Lambeens: 'Tussen zandkasteel en spiegelpaleis': een lezing over techniek, grenslijnen en beelddenken in het werk van Patrick Ceyssens (kleine theaterzaal)

14.00 uur: Doctoraatsverdediging Patrick Ceyssens (kleine theaterzaal)

20.00 uur: Opening tentoonstelling 'Van kijken naar beelddenken'

 

Gelijktijdig opent de artistieke researchgroep FRAME de tentoonstelling 'Azimuth' met werk van Carla Swerts, Griet Moors, Ode de Kort, Patrick Ceyssens, Remco Croes, Tom Lambeens en een aantal kunstenaars van UPV/EHU University in Bilbao.