Selecteer "Alle cookies accepteren" als u akkoord gaat met het opslaan van essentiële cookies, analytische cookies, marketingcookies en social media cookies. Door op "Cookie-voorkeuren aanpassen" te klikken kan u uw voorkeuren beheren. Cookiebeleid

Essentiële cookies
zijn noodzakelijk voor een normaal bezoek aan de website om puur technische redenen. Aangezien dit een technische noodzaak is, hoeven we u alleen op de hoogte te stellen van deze cookies, en worden ze geïnstalleerd bij het bezoeken van de website.

Analytische cookies
houden bij hoe onze website wordt gebruikt, bijvoorbeeld om het verkeer op de website te meten of hoe vaak een pagina wordt geraadpleegd. We gebruiken deze informatie om de gebruikerservaring en prestaties van onze website en diensten te analyseren. Voor het plaatsen van deze cookies zullen wij uw toestemming vragen.

Marketingcookies
verzamelen informatie om relevante gesponsorde inhoud over onze producten en producten die door derden worden aangeboden te leveren. Ze volgen gebruikers op onze website om op basis van hun voorkeuren advertenties te tonen die relevant en interessant zijn voor onze bezoekers. Deze cookies worden alleen geplaatst met uw toestemming.

Social media cookies
worden gebruikt wanneer u informatie deelt via een deel knop voor social media op onze website, of wanneer u social media content raadpleegt via onze website, bijvoorbeeld bij het bekijken van een Vimeo-filmpje. Voor het plaatsen van deze cookies is uw toestemming vereist.

Cookie-voorkeuren aanpassen

In de kijker

Peter De Cupere wint voor de tweede keer een Art and Olfaction Golden Pear Award

22/05/2023

Peter De Cupere, olfactorisch kunstenaar, docent en onderzoeker aan School of Arts PXL-MAD werd reeds vier keer genomineerd voor de Art and Olfaction Award in Los Angeles. In 2018 ontving hij de Golden Pear voor de Life Time Contribution to Scent Culture Award. Dit jaar won hij met het werk Salt Flowers de Sadakichi Award for Experimental Work with Scent. De Golden Pear Awards worden jaarlijks uitgereikt en ontvangen honderden inschrijvingen van over heel de wereld.

De jury prees het innovatieve experimentele karakter van het werk gelinkt aan het in vraag stellen van onze klimaatsveranderingen. Peter De Cupere slaagde erin om minuscule zoutkorrels samen te binden tot standvastige kristalachtige vormen en ze te laten groeien op 3D-geprinte ontworpen bloemen. Via geurende polymeren ruikt iedere bloem naar een andere zeelucht. Zo ruik je o.a. onze Noordzee zoals deze nu is en hoe ze in een mogelijke toekomstige situatie nog meer vervuilend ruikt.

Peter De Cupere koos ervoor om de Golden Pear niet live in L.A in ontvangst te nemen. Als return maakte hij een video waarbij hij het belang toelichtte om als docent aanwezig te zijn tijdens het presentatiemoment van zijn studenten Open Senses Lab in samenwerking met Food Designer Marije Vogelzang in het Jenevermuseum gedurende Kunstennacht Hasselt.

Salt Flowers werd vorig jaar tentoongesteld in Lille3000, Jardin d’Eden - een tentoonstelling gecureerd door LSD2 Curators Siegrid Demyttenaere en Sofie Lachaert in Maison Folie (Lille, Frankrijk).