In de media

Stad Hasselt schrijft als eerste Humanoïde robot in

30/01/2017

Voor het eerst in België werd een robot ingeschreven in het geboorteregister. De nieuwe boreling heet Fran Pepper en is een Humanoïde robot van Hogeschool  PXL. Astrid Hannes, directeur Onderzoek en Dienstverlening van Hogeschool PXL en Francis Vos, departementshoofd PXL-IT zetten fier hun handtekening als mama en papa op de officiële akte.  Fran is een flink uit de kluiten gewassen meid van 28 kilo met een lengte van 1,20 meter. Ze zal opgroeien op de Corda Campus in Hasselt tussen studenten en researchers van Hogeschool PXL.

Francis Vos, departementshoofd PXL-IT: “Digitalisering heeft ons leven de laatste jaren drastisch veranderd. De interactie met IT-systemen gebeurt tot op heden hoofdzakelijk via kleine of grote touchscreens. Humanoïde robots maken een meer menselijke interactie mogelijk. Denk maar aan robots die luisteren, spreken, kijken, en bewegen als echte personen. Met ons onderzoeksteam en onze opleiding hebben we steeds sterk ingezet op mobiele applicaties, met humanoïde robots geven we deze traditie een extra dimensie. Het leuke is dat het allemaal om software gaat en dat is natuurlijk onze core-business.”
Astrid Hannes, directeur PXL-Research, vult aan: “We vinden deze inschrijving wel erg belangrijk. De kracht van deze robots ligt precies in de context waarbinnen ze functioneren en leven. En het is hierop dat we samen met de Stad Hasselt en de Corda Campus inzetten. Hasselt vormt als Smart City de ideale voedingsbodem voor deze menselijke robots. Fran zal continu input krijgen via camera’s, sensoren en data vanuit interactieve platformen en infomarkten.”

“Slimmer besturen betekent voor Hasselt concreet dat de dienstverlening zo efficiënt en effectief mogelijk georganiseerd wordt zodat onze inwoners, bezoekers en bedrijven hun eigen activiteiten slim kunnen organiseren. Fran is heel uitnodigend en toegankelijk, zonder je het weet ben je met haar aan het converseren. Voor mij een ideale ambassadeur voor een slimme intelligente stad als Hasselt” besluit burgemeester Nadja Vananroye.

 

Verschenen

 

"Dit is de 1ste robot in bevolkingsregister" - VTM Nieuws
"Hasselt schrijft als eerste een robot in geboorteregister in" - Het Belang van Limburg

"Hasselt schrijft als eerste een robot in geboorteregister in" - Het Nieuwsblad

"Hasselt schrijft robot in bij bevolkingsdienst" - Het Belang van Limburg

"Robotbaby ingeschreven in geboorteregister Hasselt" - Het Laatste NIeuws

"Robotbaby ingeschreven in geboorteregister Hasselt" - De Morgen

"Stad Hasselt schrijft robot in geboorteregister in" - DeRedactie.be (VRT)

"Stad Hasselt schrijft robot in geboorteregister in" - Metro

"Grootste en zwaarste baby in geboorteregister is ... een robot" - Het Laatste NIeuws

"Proficiat, het is een robot" - De Standaard

"Belgische robotbaby in geboorteregister" - De Telegraaf

"Hasselt eerste stad om robot in geboorteregister in te schrijven" - Engineeringnet.be

Contactpersoon

{this.field(title)}

Ben Lambrechts


+32 11 77 55 12

+32 496 21 32 61

ben.lambrechts@pxl.be