De departementen PXL-People & Society en PXL-Business zetten hun schouders onder het postgraduaat HR voor kmo's.
Met dit postgraduaat richten we ons tot HR-managers en -medewerkers binnen kmo's. Het postgraduaat is opgebouwd uit zeven modules.
Inschrijven kan voor het volledige postgraduaat (30 avonden) of per module (5 avonden).
Doelstellingen
Zaakvoerders van kmo's die begonnen zijn met een eenmanszaak kennen doorheen de jaren een groei. Deze gaat gepaard met de aanwerving van extra personeel. De zaakvoerders worden plots geconfronteerd met HR-problematieken. Deze behoren niet tot hun core business. De globale doelstelling van dit postgraduaat bestaat erin om deze zaakvoerders, of medewerkers naar wie HR gedelegeerd werd, vertrouwd te maken met alle aspecten van een goed HR-beleid.
Doelgroep en toelatingsvoorwaarden
Rechtstreekse toegang gericht op het behalen van een getuigschrift postgraduaat:
zaakvoerders van kmo's
medewerkers van kmo's met HR in hun takenpakket.
Beide doelgroepen moeten kunnen bogen op ervaring in een organisatie die hen toelaat om een zinvolle bijdrage te leveren in discussies en bij het uitwisselen van ervaringen. Dit zal getoetst worden tijdens een intakegesprek.
Toegang tot een beperkt aantal modules Volgende doelgroepen kunnen bijkomend toegelaten worden tot de opleidingsonderdelen 'War for talent', 'Organisatieontwikkeling' en 'Welzijn':
HR-medewerkers van openbare instellingen
HR-medewerkers van vzw's.
Beide doelgroepen moeten kunnen bogen op ervaring in een organisatie die hen toelaat om een zinvolle bijdrage te leveren in discussies en bij het uitwisselen van ervaringen. Dit zal getoetst worden tijdens een intakegesprek.
Inschrijven voor het postgraduaat HR voor kmo's kan na een positief intakegesprek. Neem contact op met coördinator Johan Vandersmissen om een afspraak te maken: johan.vandersmissen@pxl.be.
Programma
Module 1: Bijzondere juridische HR-aspecten
Tijdens deze module zetten we in op de zoektocht in de regelgeving én de toepassing ervan bij de in-, door- en uitstroom van werknemers.
Deze module wordt verzorgd door Sébastien Thijs (K-Law) en An Thoelen (Hogeschool PXL).
Module 2: War for talent
De strijd om talent woedt volop. In deze module gaan we na hoe we de slagkracht kunnen versterken aan de hand van (digitale) rekruteringsvormen en selectietechnieken, het onthaal van (toekomstige) werknemers en intergenerationeel werken.
Deze module wordt verzorgd door Geert Motmans (Motmans en partners).
Module 3: Welzijn
Langer werken én gelukkig(er) werken vereisen vandaag meer dan ooit aandacht voor het welzijn op én naast de werkvloer. In deze module zoomen we in op de methoden om de veerkracht, mentale en fysieke gezondheid van werknemers te versterken, preventie van burn-out, bore-out en overmatige stress, het welzijnsbeleid van jouw organisatie, de rol van de preventiediensten en arbeidsgeneesheer én de digitale ontwikkelingen die het welzijn kunnen ondersteunen.
Deze module wordt verzorgd door Katelijn Nijmans (The Tipping Point).
Module 4: Organisatieontwikkeling
Heb jij een inzicht in het 'organisational design' van jouw kmo? In deze module leggen we de focus op de toepassing van dit organisational design, de inzet van leiderschapsstijlen op het juiste moment en de juiste wijze, de verschillende organisatiestructuren, het belang van talent sharing en wat employer branding voor jouw kmo kan betekenen.
Deze module wordt verzorgd door Nicolas Alaerts en Sofie Van Eemeren (Mercuri Urval).
Module 5: Development and performance management
Laat jouw kmo mensen groeien? In deze module ga je aan de slag met development en performance management, inclusief de digitale ontwikkelingen. Hoe én waar zet je de talenten van je werknemers gepast in? Versterk in deze module de opvolging, de begeleiding, de groeimogelijkheden en de evaluatie van jouw werknemers, met onder meer aandacht voor de functionerings- en beoordelingsgesprekken en de mogelijke alternatieven hiervoor.
Deze module wordt verzorgd door Ellen Mollen (TalentXperts).
Module 6: Compensation and benefits
Een eerlijk en rechtvaardig loonbeleid staat in deze module centraal. Hoe stel je een fiscaal en RSZ-vriendelijk loonpakket samen? Welke vormen van flexibel belonen kan je inzetten in jouw organisatie? Deze module biedt je een helder kader bij de toepassing van verschillende beloningssystemen, inclusief de digitale tools die je hierbij kunnen ondersteunen.
Deze module wordt verzorgd door Kim Van Houtven (SD Worx).
Module 7: Geïntegreerde eindproef
Op basis van de voorgaande zes modules stel je een actieplan op voor de optimalisatie van het HR-beleid van jouw kmo. Deze module geldt als evaluatie voor het behalen van het postgraduaatgetuigschrift.
Deze module kan enkel gevolgd worden indien de overige zes modules gevolgd worden.
Digitalisering: HR & de digitale evolutie
Een belangrijk uitgangspunt van deze opleiding is de aandacht die uitgaat naar de digitale evolutie. Zo staan we voor een nieuw digitaal HR-tijdperk. Binnen verschillende modules kijken we dan ook kritisch naar de technologische evoluties en de invloed hiervan op het toekomst HR-beleid. De focus op de digitale ontwikkeling wordt verzorgd door Hans Mangelschots (HR Tech Valley).
Evaluatie en attestering
De globale evaluatie bestaat uit een actieplan (geïntegreerde eindproef) dat, gebaseerd op de combinatie van meerdere modules, zal leiden tot een optimaler HR-beleid voor de eigen organisatie.
Praktische informatie
Prijs
Het inschrijvingsgeld bedraagt 2.500 euro. Elke module kan apart gevolgd worden tegen een tarief van 395 euro/module.
Data
De opleiding vindt plaats op dinsdag van 16.00 tot 20.00 uur.
Inschrijven voor het postgraduaat HR voor KMO's kan na een positief intakegesprek. Neem contact op met coördinator Johan Vandersmissen om een afspraak te maken: johan.vandersmissen@pxl.be. Inschrijven kan op de Dienst Studentenadministratie van Hogeschool PXL, Elfde-Liniestraat 23A (PXL-NeXT, gebouw D) te 3500 Hasselt. Je kan voorinschrijven via de website http://voorinschrijvingen.pxl.be. Voor meer informatie kan je terecht op inschrijvingen@pxl.be. Voor deze opleiding wordt een aanvraag ingediend voor het Vlaams opleidingsverlof. Betalingen via KMO-portefeuille worden aanvaard. Voor meer informatie over de betalingsmodaliteiten kan je terecht op het telefoonnummer +32 (0)11 77 57 05.
Studiegeld bij uitschrijving
Als je uitschrijft uiterlijk op de eerste (introductie)lesdag, betaal je een annuleringskost van 75 euro. Schrijf je uit na de eerste lesdag, dan betaal je het studiegeld van elke aangevatte module. Als je uitschrijft na 1 februari, ben je het volledige studiegeld verschuldigd.