Wie als leerkracht kleuter- of lager onderwijs aan de slag is en een uitgesproken interesse heeft voor lezen, kan via dit nieuwe postgraduaat de leescoördinator van zijn/haar school worden.
Om de zwakke resultaten van Vlaamse leerlingen op het vlak van lezen bij te werken, is er immers in veel scholen een grote nood aan een efficiënt leesbeleid. Leesplezier en interesse in kinderboeken zorgen voor de motivatie om leestechniek en -begrip te verbeteren. Om die reden legt dit postgraduaat de focus op leesbevordering.
We gaan uit van wetenschappelijk onderzoek enerzijds en expertise uit het werkveld anderzijds, en van de meest recente studies, onder andere op het vlak van leesdidactiek en meertaligheid. We maken kennis met alle relevante leesorganisaties in Vlaanderen en we kaderen alle verworven inzichten binnen het taal- en leesbeleid van een basisschool.
Doelstellingen
De opleiding wil leerkrachten een stevige basis bieden om competent te worden in de verschillende domeinen van lezen om op die manier hun onderwijs te versterken. Bovendien stelt ze zich als doel leerkrachten te professionaliseren in het uitwerken van een leesbeleid voor de eigen school. Vanuit de gedachte dat leesmotivatie de basis voor begrijpend lezen is, ligt de nadruk op leesbevordering.
Voor de leerlingen is het uiteindelijke doel de leesmotivatie te stimuleren door vanuit kinderboeken te werken en hen zo tot vaardige lezers te vormen.
Door de kennis en vaardigheden omtrent lezen die in het postgraduaat aangereikt worden en met de nodige coaching- en reflectiemomenten, worden de cursisten voorbereid op het uitwerken van een doordacht leesbeleid dat kan bijdragen aan de realisatie van die doelen voor leerkrachten en leerlingen.
Doelgroep en toelatingsvoorwaarden
Doelgroep
Leerkrachten met een diploma voor kleuter- en lager onderwijs. Het postgraduaat staat ook open voor medewerkers van bibliotheken en andere culturele organisaties.
Toelatingsvoorwaarden
Diploma Educatieve bachelor kleuter- of lager onderwijs of werkzaam zijn in een bibliotheek of de culturele sector.
Programma
Het postgraduaat omvat 20 studiepunten (programma van één academiejaar) verdeeld over vier modules van elk vijf studiepunten.
Module 1: Werken met boeken
Vertellen, voorlezen en begrijpend luisteren; vertelvormen en verhaalanalyse; verhalen kiezen en voorlezen; lezen stimuleren door leescampagnes; een kwalitatieve leesomgeving; de boekenkring.
Module 2: Literatuureducatie
Literatuur en kunsteducatie; leesbevordering bij meertalige kinderen; de schoolbibliotheek; storyline approach; leesbuffet; auteurslezing.
Module 3: Didactiek van lezen
Boekjes voor kleuters en eerste lezers; lezen in lagen; sleutels voor begrijpend lezen / luisteren; begrijpend lezen en presenteren; lezen in alle vakken; poëzie lezen.
Module 4: Leesbeleid
Visie op lezen; samenwerking met de bibliotheek; de leescoördinator; leesbeleid van je school.
Afkortingen SP: studiepunten (1 studiepunt komt overeen met 25 à 30 uren studietijd) CU: contacturen
Evaluatie en attestering
Het doel van deze postgraduaatopleiding is dat leerkrachten voor hun school een visie op lezen kunnen uitwerken en die (gekoppeld aan initiatieven) in een beleidsplan vastleggen.
Praktische informatie
Prijs
Het inschrijvingsgeld voor de gehele opleiding bedraagt 1.000 euro. Er kan ook per module ingeschreven worden, kostprijs is 275 euro.
Data
De opleiding wordt gespreid over 25 lesavonden van telkens drie uur. De lessen vinden plaats op dinsdagavond van 18.00 tot 21.00 uur. De lessen starten op 29 september 2020.
De lessen zullen fysiek op Campus Vildersstraat plaatsvinden. Cursisten krijgen ook de mogelijkheid om een deel van de lessen vanop afstand (online) te volgen.
Inschrijven kan op de Dienst Studentenadministratie van Hogeschool PXL, Elfde-Liniestraat 23A (PXL-Congress, gebouw D) te 3500 Hasselt. Opgelet: we hanteren een inschrijvingsstop vanaf 30 deelnemers. Je kan voorinschrijven via de website http://voorinschrijvingen.pxl.be. Voor meer informatie kan je terecht op het mailadres inschrijvingen@pxl.be.