Duurzaamheid

PXL neemt als eerste Vlaamse hogeschool 17 SDG’s op in beleidsplan

Het is een wereldwijde uitdaging om de opwarming van de aarde beneden de 2 graden te houden tegen het einde van de eeuw. De Verenigde Naties hebben hiertoe 17 doelstellingen geformuleerd die we tegen 2030 wereldwijd moeten bereiken. Die SDG’s (Sustainable Development Goals) dragen duurzaamheid in een breed kader. Ze vervangen de eerdere millenniumdoelstellingen, en vormen een heuse uitdaging vormen voor overheden, maar ook voor bedrijven en organisaties.

Hogeschool PXL gaat als eerste Vlaamse onderwijsinstelling de SDG’s opnemen in haar beleidsplan, en sluit hiervoor een overeenkomst met CIFAL Flanders/UNITAR, het internationale trainingscentrum van de Verenigde Naties dat inzet op duurzaam management. Ook Voka engageerde zich met het Voka Charter Duurzaam Ondernemen door duurzame bedrijven te belonen met een internationaal kwaliteitslabel.

Algemeen directeur Ben Lambrechts: “Binnen onze hogeschool hebben we veel aandacht voor duurzaamheid. Zo hebben alle onderzoeksprojecten aan PXL minstens één duurzaamheidsdoelstelling in hun onderzoeksplan, en komen duurzaamheidsdoelstellingen ook in al onze opleidingen aan bod.”  

Hogeschool PXL heeft zich ingeschreven in het traject met CIFAL Vlaanderen (specifiek voor hoger onderwijs) voor SDG pioneer, ook ingeschreven in het Voka traject VCDO Op dit moment wordt de aanvraag voor SDG pioneer afgerond, het eerste jaar van het VOKA traject werd succesvol doorlopen. We werken nu volop aan de doelstellingen voor jaar, binnenkort hierover meer. 

Via deze link kan u het verslag van de eindevaluatie van het Voka Charter Duurzaam Ondernemen.  

Via deze link kan u ook de online Academische Openingszitting 2020-2021 van de AUHL i.k.v. duurzaamheid herbekijken.

Nuttige SDG informatie online via:

https://cifal-flanders.org/cifal-flanders-2/

https://www.voka.be/vcdo

https://cifal-flanders.org/cifal-activities/materials/sdg-training-materials/sdg-communication-materials/