Hoe begin ik eraan?

Iedere student kan meedoen aan algemene activiteiten of events die worden georganiseerd door PXL-UHasselt StudentStartUP. Deze activiteiten en events kan je terugvinden op onze website. Ook sturen we je als student regelmatig een nieuwsbrief van PXL-UHasselt StudentStartUP waarin je onze agenda kan terugvinden. 
Bepaalde activiteiten zijn echter voorbehouden aan ondernemende studenten die begeleiding krijgen van PXL-UHasselt StudentStartUP. Deze studenten ontvangen hiervoor een individuele nieuwsbrief met extra activiteiten, aangepast aan hun traject.

Iedereen kan begeleiding aanvragen bij PXL-UHasselt StudentStartUP en na een gesprek zal er bekeken worden welke trajecten er mogelijk zijn.
Heb je al een idee of nog niet? Heb je al een workshop gevolgd? Ben je al klaar voor een (pré-)incubatieprogramma? 
De coördinator van PXL-UHasselt StudentStartUP kijkt in welke fase je zit met je uitwerking en begeleidt je naar de juiste activiteiten en events. Ook als je gewoon zin hebt om te ondernemen, maar nog niets hebt uitgewerkt, ben je welkom.

Hoe doe je dit?

Stap 1: Neem contact op met de coördinator van PXL-UHasselt StudentStartUP

Op basis van een eerste gesprek wordt er bekeken wat de mogelijkheden zijn voor jou. Er wordt een traject op maat uitgewerkt .
Stuur een mail naar de coördinator van PXL-UHasselt StudentStartUP: studentStartup@pxl.be.

Stap 2: Volg je traject op maat

In je traject op maat begeleiden we je naar de juiste organisaties of personen en verwijzen je door naar de activiteiten en events die voor jou een meerwaarde zijn.

Stap 3: Aanvraag van het statuut student-ondernemer

Er bestaat een statuut student-ondernemer dat je kan aanvragen als je een student bent met een zelfstandige activiteit/onderneming: je leidt een onderneming OF je kan een plan voorleggen waaruit de intentie blijkt om binnen de 12 maanden een valoriseerbaar product of dienst aan te bieden.

Bij de aanvraag van het statuut moet je de nodige bewijzen voorleggen. Eerst maak je een afspraak met PXL-UHasselt StudentStartUP (studentStartup@pxl.be).
Je hebt de bevestiging nodig van je begeleidingstraject bij PXL-UHasselt StudentStartUP. Ook toon je je registratie aan in de kruispuntbank van ondernemingen OF je toont aan de hand van een bevestigingsdocument van PXL-UHasselt StudentStartUP aan welke stappen je reeds ondernomen hebt (planning, business model canvas, etc.) in je traject.
Hierna neem je contact op met de dienst studievoortgang (studievoortgang@pxl.be). 

De Dienst Studievoortgang onderzoekt en kent het statuut 'Student-ondernemer' toe als de bewijsstukken voldoen aan de voorwaarden.

Stap 4: Aanvraag onderwijs- en examenfaciliteiten

Je wordt door de Dienst Studievoortgang doorverwezen naar de trajectbegeleider van je opleiding. De trajectbegeleider bekijkt de aanvraag inhoudelijk en bespreekt samen met jou welke faciliteiten, hulpmiddelen en geïndividualiseerde voorwaarden mogelijk zijn. Het opleidingshoofd neemt een beslissing over jouw aanvraag. Indien goedgekeurd ga je naar het campussecretariaat van het departement of de Dienst Studentenadministratie om je contract betreffende de faciliteiten te ondertekenen. Hierna beschik je over een document dat je in de opleiding kan voorleggen om de aangepaste onderwijs- en examenregeling te bekomen.  

Stap 5: (Pré-)Incubator en accelerator

De coördinator van PXL-UHasselt StudentStartUP bekijkt welke trajecten er mogelijk zijn om je in het ecosysteem van een incubator te plaatsen tussen andere starters. Zo krijg je op de incubator een eigen werkplek en voorzieningen zoals vergaderzalen. Via de incubator kan je hulp krijgen met de internationalisering van je bedrijf.

PXL-UHasselt StudentStartUP heeft een antenne op de Corda INCubator waar studenten van Universiteit Hasselt en Hogeschool PXL terecht kunnen.

We werken nauw samen met incubatietrajecten zoals onder andere Iminds en Start it @ KBC. We zoeken uit welk traject het meest geschikt is voor jou en werken hier naar toe. Ook zijn er trajecten die zorgen voor de acceleratie van je idee of business.

Het kan zijn dat je idee nog niet voldoende uitgewerkt is om doorverwezen te worden. Op dat moment werken we een aangepast pré-incubatie traject uit om ervoor te zorgen dat we naar incubatie of acceleratie toe werken. Dit gebeurt allemaal in nauwe samenwerking met onze partners.