Getuigenissen Bouw

Daisy Poesen

  • afgestudeerd in 2011
  • calculator Heijmans nv
  • vooropleiding: techniek-wetenschappen (TSO)

Waarom heb je indertijd voor de PXL-opleiding Bouw gekozen? En wat heb je er geleerd?
Wel, ik wou sowieso in Limburg studeren en in Limburg was Hogeschool PXL de enige school die zo’n praktijkgerichte opleiding Bouw aanbiedt. Ik heb er ook absoluut geen spijt van: de opleiding heeft me een goede basis meegegeven. Natuurlijk moet ik als starter nog veel leren, maar dankzij de basis die ik op Hogeschool PXL heb meegekregen, ben ik meteen van start kunnen gaan als calculator, zonder dat ik daarbij al te veel begeleiding nodig heb.

Heb je vlug werk gevonden?
Ja, ik heb mijn eindstage bij Heijmans gedaan en ben daar ook meteen mogen beginnen.

Hoe ziet een werkdag er voor jou uit?
Ik werk momenteel als calculator, wat concreet betekent dat ik het grootste gedeelte van mijn tijd bezig ben met het bestuderen en calculeren van dossiers. Daar hoort ook geregeld het ter plaatse gaan kijken bij, om de situatie beter te kunnen inschatten. Verder ga ik ook vaak op werven in uitvoering kijken naar speciale uitvoeringstechnieken. Ik werk aan allerlei wegenbouwprojecten, zoals onderhouds- en herstellingswerken, verkavelingen, de heraanleg van gewestwegen, enzovoort.

Hoe kijk je terug op je studententijd?
Met een goed gevoel. Tijdens mijn studententijd heb ik heel veel bijgeleerd, heel veel nieuwe mensen leren kennen en ook heel veel plezier gemaakt. Ergens vind ik het wel jammer dat het afgelopen is ...


Dries Raymaekers

  • afgestudeerd in 2009 als Bachelor in de Bouw en in 2011 als Master in de Bouwkunde
  • werfleider HYE
  • vooropleiding: hout & bouw, Damiaaninstituut Aarschot

Waarom heb je voor Hogeschool PXL en voor deze opleiding gekozen?
Omdat ik heel geïnteresseerd ben in alles wat met bouw te maken heeft. Vooral de praktische kant van de opleiding sprak me onmiddellijk aan.

Hoe kijk je terug op je opleiding?
Oh, ik heb alleen maar positieve commentaar over de opleiding. Ik heb heel veel bijgeleerd - heel veel praktische zaken ook - en vooral de nauwe contacten tussen studenten, lectoren en coaches uit de bouwsector heb ik bijzonder weten te appreciëren. Voor de rest was ook de sfeer op Hogeschool PXL prima: ik heb genoten van het ‘familiale’ karakter van de campus en van de hechte vriendschappen binnen onze studentenvereniging ABVG.

Je bent voor je stage het buitenland getrokken. Hoe kijk je daarop terug?
Ja, ik ben negen weken naar Senegal geweest, met de Bouworde. Die stage was heel verrijkend op verschillende vlakken, technisch-inhoudelijk, maar zeker ook cultureel. Uiteraard zijn de omstandigheden in Afrika niet zoals hier. De voeding is er zeer eenzijdig: twee keer per dag at ik rijst met vis. En ook op het vlak van hygiëne zijn de normen anders dan hier in het westen: er zijn bijvoorbeeld geen rioleringen. Anderzijds zijn de Senegalezen zeer vriendelijke mensen, veel opener dan wij Belgen. Op bouwkundig vlak hebben Senegalezen weinig kennis en zijn ze wel bereid om bij te leren. Ik heb hen bijvoorbeeld geleerd hoe ze hoeken moeten uitzetten, hoe beton samengesteld wordt en hoe je een ontwerp maakt van een bekisting op gevels. Die bekisting hebben we door een plaatselijke smid laten maken en het werkte. Ze gebruiken die nog steeds. De internationale stage zelf werd geregeld via de Bouworde. Vooraf heb ik 2.500 euro aan fondsen geworven; met dat geld worden er nu bouwprojecten in Senegal gerealiseerd, zoals de bouw van een woning voor een blinde man.


Roel Lamers

  • afgestudeerd in 2010
  • werfleider Bouwteam Houben
  • vooropleiding: houtbewerking (TSO) TISM Bree

Waarom heb je indertijd voor de PXL-opleiding Bouw gekozen? En wat heb je er geleerd?
Wel, het was vooral de praktijkgerichtheid van de opleiding die me aansprak en die me ook achteraf overtuigd heeft. Hogeschool PXL werkt heel nauw samen met de Limburgse bouwsector en dat merk je door de hele opleiding heen: veel van je lectoren zijn mensen met een karrenvracht ervaring in de bouwwereld, je doet heel veel bouwstages, je gaat vaak op werf- en bedrijfsbezoek en je werkt ‘real life’ projecten uit, die ook weer door mensen uit het werkveld begeleid worden. Op die manier word je echt goed klaargestoomd. Toen ik de PXL-banken achter me liet, was ik misschien geen specialist, maar ik had wel van heel veel domeinen de nuttige basis mee: bouwmaterialen, kostprijsbepaling, een dossier leren begrijpen en kunnen voorbereiden, bouwplanningen opstellen, noem maar op.

Hoe vlug heb je werk gevonden?
Onmiddellijk. Mijn laatste stageperiode van 9 weken heb ik bij Bouwteam Houben gedaan en die waren heel tevreden over me. Toen ik m’n diploma behaald had, mocht ik meteen beginnen.

Hoe ziet een werkdag er voor jou uit?
Het werk van een werfleider is heel afwisselend. Je bent vaak op de baan en de inhoud van je werk is van dag tot dag (en van fase tot fase in het bouwproject) verschillend: ik controleer meetstaten, maak uitvoeringsplannen, bespreek de uitvoering met onderaannemers, organiseer werfvergaderingen en controleer de vorderingen op de bouwwerf, maak maandelijkse vorderingsstaten op, en ga zo maar voort. Heel gevarieerd dus.