Selecteer "Alle cookies accepteren" als u akkoord gaat met het opslaan van essentiële cookies, analytische cookies, marketingcookies en social media cookies. Door op "Cookie-voorkeuren aanpassen" te klikken kan u uw voorkeuren beheren. Cookiebeleid

Essentiële cookies
zijn noodzakelijk voor een normaal bezoek aan de website om puur technische redenen. Aangezien dit een technische noodzaak is, hoeven we u alleen op de hoogte te stellen van deze cookies, en worden ze geïnstalleerd bij het bezoeken van de website.

Analytische cookies
houden bij hoe onze website wordt gebruikt, bijvoorbeeld om het verkeer op de website te meten of hoe vaak een pagina wordt geraadpleegd. We gebruiken deze informatie om de gebruikerservaring en prestaties van onze website en diensten te analyseren. Voor het plaatsen van deze cookies zullen wij uw toestemming vragen.

Marketingcookies
verzamelen informatie om relevante gesponsorde inhoud over onze producten en producten die door derden worden aangeboden te leveren. Ze volgen gebruikers op onze website om op basis van hun voorkeuren advertenties te tonen die relevant en interessant zijn voor onze bezoekers. Deze cookies worden alleen geplaatst met uw toestemming.

Social media cookies
worden gebruikt wanneer u informatie deelt via een deel knop voor social media op onze website, of wanneer u social media content raadpleegt via onze website, bijvoorbeeld bij het bekijken van een Vimeo-filmpje. Voor het plaatsen van deze cookies is uw toestemming vereist.

Cookie-voorkeuren aanpassen

Workation als businesstransformator voor toeristische logies

De COVID-19-pandemie hakt in op de toeristische logies. De maatregelen n.a.v. de pandemie zorgen voor een negatieve economische impact bij de logies. Diezelfde pandemie versterkt sommige (toeristische) trends. Veiligheid, hygiëne, flexibiliteit, natuurbeleving, wellness en staycation winnen aan impact.

Ook de manier van werken wordt beïnvloed door de pandemie. Telewerken wordt meer en meer geïntegreerd in het dagelijks bedrijfsleven. Zowel werkgever als werknemer verkennen het terrein van workation. Dit is een “vakantie” waarbij de werknemer op afstand werkt en tijdens het werken vrijetijdselementen integreert die voor ontspanning zorgen.

Indien een werknemer vanuit een vakantie-adres aan telewerk doet, wordt hij deel van de zakelijke deelsector van het toerisme, de MICE-sector. In deze sector ligt het bestedingsbedrag van de toerist hoger (Toerisme Vlaanderen, 2020). Hierdoor is hij een aantrekkelijke doelgroep voor de logiessector. De opleiding TRM ziet bij contacten met het werkveld een stijgende vraag van logies naar hoe zakentoerisme inzetten om de omzet te vergroten.

Workation kan een antwoord zijn op de vraag van de logies naar meer rendement, door een hogere bezettingsgraad en een spreiding in tijd. Telewerken is immers niet seizoensgebonden.

In dit onderzoek willen wij d.m.v. een situatie-analyse en een analyse van vraag- en aanbodzijde achterhalen of workation een middel kan zijn om de logies uit de economische dip als gevolg van de Coronacrisis te krijgen en hoe de businesstransformatie van vrijetijdslogies naar workation-logies dient te gebeuren. Om de realiteitszin van de output te ondersteunen, hebben we hierbij ook oog voor de bestaande wettelijke en fiscale bepalingen voor zowel werkgever als werknemer. Een uitgebreide literatuurstudie wordt gecombineerd met diepte-interviews, een enquête en focusgroepgesprekken. Hierbij worden studenten betrokken.

Het opzet is om een concreet inzetbare businesstransformatietool aan te bieden aan de logies en werkgevers. Met behulp van deze tool kunnen zij op een verantwoorde, duurzame en door alle actoren gedragen manier een veilige omwenteling maken van louter een vrijetijdslogies naar een vrijetijdslogies mét workation-aanbod.

 

Project informatie

Projectpromotor:
Christel Maenen
Status:
Lopend project
IWETO code:
  • Code nog in te vullen.
Startdatum – einddatum:
20/09/2021 – 17/09/2023
Budget:
PXL: € 58.646,92
Projectcode:
8/DWO/2021/MD/FR050 en 8/DWO/2021/MD/FO050
VTE:
1,20 VTE
Medewerkers:

Brent Swinnen

Contact

Christel Maenen
onderzoeker