VOKA Limburg: First Lego League - Gezocht: jong technisch talent

De afgelopen 10 jaar zijn het aantal inschrijvingen van nieuwe leerlingen in het technisch secundair onderwijs (TSO) in de provincie Limburg gedaald met 20%. Kiezen voor het technisch onderwijs is vaak geen eerste én geen positieve keuze. Dit is te wijten aan een aantal vooroordelen over TSO die kant nog wal raken. De dalende instroom leidt tot een historisch tekort aan gekwalificeerde technische medewerkers.

Als we meer instroom in het TSO willen realiseren moeten we een unieke, herkenbare voorstelling van het TSO creëren en als algemene boodschap uitdragen dat het TSO kwalitatief onderwijs aanbiedt en een ideale omgeving is om talenten te ontwikkelen met het oog op boeiende job mogelijkheden.

Om hiertoe bij te dragen werd het project “GEZOCHT Jong, Technisch Talent” ontwikkeld. De kern van dit project is de First Lego League. De First Lego League is een wedstrijd die 11- en 12-jarige kinderen uitdaagt om de maatschappelijke rol van techniek en technologie te onderzoeken aan de hand van verschillende opdrachten. De kinderen werken in teams van maximaal tien deelnemers. Elk team krijgt de steun van een peter. Deze rol zal waargenomen worden door een lokaal Limburgs bedrijf. De verschillende teams nemen het tegen elkaar op tijdens regionale en Benelux finales. De opdrachten zijn:

a. Ontwerp, bouw en programmeer een robot
b. Vind de oplossing voor een probleem waar wetenschappers en ingenieurs mee worstelen
c. Omhels waarden als teamwork, sportiviteit en leren door delen.

 

                                      

Project informatie

Projectpromotor:
Els Knaepen
Status:
Afgelopen project
IWETO code:
  • 770 Elektrotechniek, elektronica
  • S 281 Computergesteund onderwijs
Startdatum – einddatum:
01/04/2013 - 31/03/2015
Budget:
Totaal: € 375.200,00 (PXL: € 46.200,00)
Projectcode:
6/DWO/2013/ED/VL004
VTE:
0,497 VTE
Medewerkers:

Els Knaepen

Contact

Wouter Hustinx
opleidingshoofd
Tel: +32 11 77 58 06