3D-robotsimulatie en offline programmatie

Binnen de roboticasector is het gebruikelijk dat iedere fabrikant zijn eigen “3D-robotsimulatie en offline programmeersoftware” heeft. Dit is een softwarepakket waarmee men handelingen simuleert en/of programmeert die een robot moet uitvoeren. Men houdt hierbij rekening met de periferie die bij de robot hoort.

 

Siemens heeft het softwarepakket Siemens Tecnomatix – Robotics Simulation and Programming op de markt gebracht.  Dit pakket kan reeds onafhankelijk van de robotfabrikant een productie-eenheid of –proces sneller en efficiënter simuleren en valideren. Het pakket bestaat uit 2 verschillende softwaretools:

-          Process Simulate is een robotsimulatie en offline programmeersoftware die volledig is geïntegreerd met een databeheersysteem. Hierdoor kan men sneller automatiserings­systemen valideren en optimaliseren. Process Simulate ondersteunt een breed gamma van robottoepassingen om complete productiesystemen te simuleren.

-          RobotExpert is een gemakkelijk te implementeren 3D-robotsimulatie en offline programmeersoftware. Met RobotExpert kan men 3D-modellering en simulaties uitvoeren van robottoepassingen zoals pick-and-place toepassingen, materiaal- en oppervlaktebehandelingen en booglassen.

 

De bedoeling van dit focusproject is om na te gaan of beide onderdelen (Process Simulate en RobotExpert) bruikbaar en efficiënt zijn. Met andere woorden hoe gemakkelijk kan men deze nieuwe technologie implementeren in het bedrijfsleven.

 

Dit door als eerste een vergelijkende studie uit te voeren tussen de huidige 3D-simulatie en offline programmeersystemen van de robotfabrikanten ABB, KUKA, FANUC en de tool RobotExpert.

Ten tweede zal Process Simulate gebruikt worden om een automatiseringsproces te simuleren in een bedrijf.

 

De resultaten van het project zullen neergeschreven worden in een wetenschappelijke paper die vervolgens in een technisch vakblad gepubliceerd worden.

Project informatie

Projectpromotor:
Ilona stouten
Status:
Afgelopen project
IWETO code:
  • T 001 Elektronica en elektrotechniek
Startdatum – einddatum:
21/09/2015 – 18/09/2016
Budget:
18.345 euro
Download bijlage:
Projectcode:
1/DWO/2015/TD/FR003 + 1/DWO/2015/TD/FO003
VTE:
0,3 VTE

Contact

Ilona Stouten
Onderzoeker