P-wearables, de intelligente integratie van programmable wearables in leef- en werkomgeving

Wearable technology is een trend die het afgelopen jaar heel wat aandacht heeft gekregen en die op het punt staat om door te breken bij het grote publiek. Zo was wearable technology dé centrale blikvanger bij de verschillende hardware-producenten tijdens onder meer de CES beurs in Las Vegas (januari 2014). Het is ondertussen overduidelijk dat wearable technology mooie toekomstperspectieven biedt; vooral van de smartwatches en smart glasses wordt heel wat verwacht. Ook trendwatchers voorspellen dat wearables een belangrijke rol gaan spelen in de volgende jaren. Sommigen beweren zelfs dat wearables een even grote marktrevolutie kunnen veroorzaken als smartphones enkele jaren geleden.

Binnen dit project wordt met de term wearables specifiek verwezen naar programmeerbare wearables, dit wil zeggen dat de wearables programmeerbaar zijn en dat er dus specifieke software kan ontwikkeld worden om deze wearables zo optimaal mogelijk in te zetten. We introduceren hiervoor de term P-wearables (programmable wearables).

P-wearables kunnen ingezet worden binnen heel uiteenlopende sectoren, zoals gezondheidszorg, logistiek, entertainment, communicatie, beveiliging, sport en toerisme. Vaak ontbreekt in die sectoren echter de nodige technologische kennis en ervaring om correct in te schatten wat de meerwaarde van wearables kan zijn en hoe men deze in de praktijk kan realiseren. De P-wearables zullen immers een enorme economische meerwaarde kunnen bieden wanneer een consolidatie van ad-hoc sensortoepassingen naar een breder toepasbaar wearable platform mogelijk wordt. Het schaalvoordeel van wearables zal dan de haalbaarheid van vele toepassingen vergroten.

Door het blootleggen van deze opportuniteiten beogen we een versnelde en doeltreffende inzet van P-wearables, wat voor deze sectoren een belangrijk strategisch voordeel kan betekenen.

Items die aan bod komen zijn o.a. usability, veiligheid en datavisualisatie. Hierop voortbouwend zullen we de nodige wearables-specifieke kennis en ervaring verwerven door de uitwerking van twee uitgebreide pilootstudies in de sectoren logistiek en zorg. Onze aandachtspunten hierbij zijn performantie, privacy, veiligheid en bruikbaarheid. De verworven kennis en inzichten zullen we ter beschikking stellen in de vorm van richtlijnen, best practices en advies. Daarnaast worden vier kleinere demonstrators uitgewerkt binnen uiteenlopende sectoren aangeleverd door de gebruikersgroep.

Project informatie

Projectpromotor:
Steven Palmaers
Status:
Afgelopen project
IWETO code:
  • H 100 Informatie, documentatie, bibliotheekwetenschappen, archiefwetenschappen
  • P 175 Informatica, systeemtheorie
Startdatum – einddatum:
01/10/2014 – 30/09/2016
Budget:
Totaal: € 354.391,55 (PXL: € 166.104,00)
Projectcode:
4/DWO/2014/IT/T013
VTE:
1,978
Medewerkers:

Evelyn Cloosen

Giel Smets

Servaas Tilkin

Stefan Dreesen

Tristan Fransen

 

Contact

Steven Palmaers
onderzoekshoofd