Windows apps voor bedrijfstoepassingen.

Met het onlangs gelanceerde Windows 8 heeft Microsoft voor het eerst sinds lange tijd een belangrijke innovatie geïntroduceerd: het hybride besturingssysteem. De basisfilosofie is dat het systeem zich kan aanpassen aan de situatie van de gebruiker. Door zowel een besturing door aanraking te ondersteunen, als een klassieke bediening met toetsenbord en muis, is Windows 8 geschikt voor zowel situaties die om een tablet vragen (bijvoorbeeld mails lezen onderweg) als voor bureauwerk (bijvoorbeeld documenten opstellen).
Om dit alles te realiseren, voorziet Windows 8 in twee toepassingsmodi. Er zijn de traditionele desktopapplicaties die net op dezelfde manier werken als voorheen, en daarnaast de nieuwe zogenaamde Windows 8 Store applicaties, ook wel Modern UI Style applicaties genoemd. De klassieke desktopapplicaties zijn het best te bedienen via toetsenbord en muis, alhoewel ze ook kunnen uitgebreid worden om via aanraking bediend te worden. Om ontwikkelaars te helpen bij het schrijven van Modern UI Style applicaties, heeft Microsoft uitgebreide richtlijnen opgesteld over het programmeermodel (API’s), gebruikerservaring en distributie via een Windows Store.
 
Gedreven vanuit dit nieuwe OS, zie je dat de PC makers creatieve varianten van de laptop en desktop willen introduceren op de markt. Vaak gaat het om mengvormen tussen een laptop, netbook en tablet, maar ook grote all-in-one PC’s die via touch te bedienen zijn behoren tot het gamma. Om deze innovaties nog meer te stimuleren heeft Microsoft zelf ook een nieuw toestel gelanceerd, de Surface , een mengvorm tussen tablet en laptop.

Met het Windows Phone OS wil Microsoft de mobiele markt veroveren. Ondertussen heeft dit jonge besturingssysteem zijn tweede versie gekregen en bevat het heel wat parallellen en interoperabiliteit met grote broer Windows 8. Men streeft ernaar om tot één uniforme gebruikservaring te komen, en in de toekomst wellicht tot één besturingssysteem dat zowel op smartphone, tablet en laptop draait.

We willen via dit onderzoek volgende vragen beantwoorden:

  1. Kunnen Modern UI Style applicaties bestaande bedrijfstoepassingen vervangen dan wel uitbreiden?
  2. Hoe kunnen we zoveel mogelijk programmacode delen tussen Desktop apps, Windows 8 apps en Windows Phone apps?
  3. Hoe integreren typische app-eigenschappen zoals live tiles, notifications en suspended state zich in een bedrijfsapp?
  4. Hoe gedragen Modern UI Style applicaties zich op de verschillende types van apparaten?
  5. Hoe kunnen we Windows Store applicaties efficiënt beheren in een bedrijfsomgeving?

Project informatie

Projectpromotor:
Kris Hermans
Status:
Afgelopen project
IWETO code:
  • 760 Informatica (hardware, software), kantoormachines
  • P 175 Informatica, systeemtheorie
Startdatum – einddatum:
16 september 2013 - 13 september 2015
Budget:
€ 84.608,00
Projectcode:
4/DWO/2013/TI/P057
VTE:
0,5 VTE
Medewerkers:

Marijke Willems

Contact

Kris Hermans
onderzoeker