Schrijf je in

Bachelor in de Toegepaste informatica

Met afstudeerrichtingen Applicatieontwikkeling, Systemen en netwerkbeheer en Softwaremanagement

Schrijf je in
PXL nieuws

Ben Lambrechts

algemeen directeur

Hogeschool PXL is een moderne hogeschool: ondernemend, netwerkend, onderzoekend, dienstverlenend, kwaliteitsvol, internationaal, democratisch en succesvol.
We hopen dat je aan onze hogeschool…

Meer
PXL nieuws

Francis Vos

departementshoofd

De wereld van morgen is de wereld van het 'Internet of Everything' (IoE): een netwerk van interacties en datastromen tussen allerlei soorten applicaties, toestellen en mensen. Binnen het departement PXL-IT…

Meer
PXL nieuws

André Knaepen

werkveld

Informatica ondersteunt het beleid en beheer van organisaties op technologisch vlak. Bedrijven wenden ICT en technologie aan om een strategisch voordeel te halen ten opzichte van hun concurrenten.…

Meer
PXL nieuws

Özgül Eren

alumna

Hoe meer diversiteit, hoe groter de creativiteit. Dit is waar ieder bedrijf naar streeft. Diversiteit op de werkvloer is zeer belangrijk en dit vraagt om een mix van mannelijke en vrouwelijke…

Meer

De opleiding

 • Praktijkgerichte opleiding met drie afstudeerrichtingen:
  • Software Management
  • Systems & Networks
  • Application Development
 • Bachelor 3 jaar - 180 studiepunten
 • Studiereizen, seminaries, projecten met externe partners
 • Bachelorproef op basis van een stage in binnen- of buitenland
 • Fundamentele bouwstenen voor het Internet of Everything
 • Specialisatie in het tweede en derde jaar

Toegepaste informatica, opstap naar The Internet of Everything

De wereld van morgen is de wereld van het 'Internet of Everything' (IoE): een netwerk van interacties en datastromen tussen allerlei soorten applicaties, toestellen en mensen. Binnen de praktijkgerichte opleiding Toegepaste informatica word je intensief voorbereid om een actieve rol op te nemen in dit Internet of Everything.

In de eerste helft van je opleiding krijg je de fundamentele bouwstenen mee van het Internet of Everything, bekeken vanuit vier perspectieven: Application Development, Systems & Networks, Business en Problem Solving. In de tweede helft ga je je verder specialiseren binnen een van deze perspectieven, waarbij enkel de pijler Problem Solving niet zal uitmonden in een afstudeerrichting, maar verweven zal worden binnen de pijler waarin je je wil specialiseren.

Concreet betekent dit dat iedereen in het eerste jaar hetzelfde studietraject volgt. In het tweede jaar ga je je verder verdiepen in de verschillende perspectieven en ga je, afhankelijk van je interesse, een afstudeerrichting volgen: Application Development, Systems & Networks of Software Management. In het derde jaar ga je je binnen deze afstudeerrichtingen nog verder specialiseren.

Binnen Application Development richten we ons op het applicatiegedeelte van het Internet of Everything. PC, laptop, tablet, smartphone, wearables, ... Op elk van deze devices moet een applicatie kunnen draaien, gaande van desktop- tot webapplicatie of app. Alle mogelijke technologieën om dit soort toepassingen te ontwikkelen (zoals .NET, Java, PHP, HTML5, iOS) worden hier verder uitgediept. Bovendien bestaat de mogelijkheid om verder te specialiseren in Web & Mobile of Enterprise & Mobile.

Bij Systems & Networks ligt de focus op de verbindingen en de toestellen van het Internet of Everything. Toestellen hebben steeds een 'operating system' nodig om te functioneren. In deze specialisatie wordt er dieper ingegaan op het configureren, installeren en beheren van Windows- en Linux-clients en -servers. Ook virtualisatie en de cloud komen hier uitdrukkelijk aan bod, net als de beveiliging van deze systemen. Op het vlak van connecties tussen toestellen onderling wordt het Cisco CCNA-niveau nagestreefd.

Bij Software Management gaan we dieper in op de relatie tussen Business en IT: communicatie met de klant, analytisch en functioneel denken met de nadruk op product- en proceskwaliteit, het begrijpen van business flows en bedrijfsprocessen. Kennis van user experience, inzicht in businessprocessen, focus op integratie en kwaliteitsbewaking dragen bij tot een functioneel profiel waarbij minder technisch en eerder waardegericht gewerkt wordt. Het beheren van tijd en geld, het bewaken van de kwaliteit en procesverbetering staan centraal. Daarom wordt er binnen deze afstudeerrichting de nodige aandacht besteed aan Software Quality Management (SQM), Business en Customer Relationship Management (BRM en CRM), Enterprise Information Management (EIM) en Business Integlligence (BI), IT Service Management (ITIL), Business Process Management (BPM) en Project Management (DevOps).

De hedendaagse IT-er moet sociaal, communicatief en vooral een echte teamspeler zijn. Met technologische kennis alleen red je het dan ook niet meer.
Businessvaardigheden zoals communicatie en inzicht in de business flow bereiden je voor op de arbeidsmarkt.
Om je klaar te maken voor het echte werk bouwen we doorheen je opleiding steeds grotere oefeningen / projecten in, waarin je zowel in een team als zelfstandig leert werken en waarin je je informaticakennis in een ruimere context plaatst. Bij het IT-project in het derde jaar worden in ieder team de verschillende perspectieven van het Internet of Everything geïntegreerd en werk je als team samen met bedrijven om zo voeling te krijgen met de praktijk. Het sluitstuk van de professionele opleiding is een bedrijfsstage van twaalf weken in het derde jaar.

Vanuit de opleiding willen we je een verruimende kijk op de werkwereld geven door deelname aan seminaries, studiereizen naar onder meer Dublin, Berlijn en Linz, projecten met externe partners en een bachelorproef op basis van een stage in binnen- of buitenland. Ook krijg je de mogelijkheid om tijdens je opleiding een echt bedrijf op te starten.

Combineer werken en studeren via Switch2IT

Om een diverse groep van specialisten op te leiden voor het Internet of Everything, richten we ons via het Switch2IT-traject ook op nieuwe profielen, zoals studenten die al werken of studenten die een intensief, marktgericht VDAB IT-traject volgen. Om de combinatie van werk en opleiding mogelijk te maken, wordt dit traject via 'blended learning' aangeboden. Concreet betekent dit dat er minder contacturen zijn en dat er meer gefocust wordt op zelfstudie. Lees hier meer over Switch2IT.

Top in Vlaanderen

 • Het departement PXL-IT heeft een unieke focus op informatica.
 • We hebben een sterke centralisatie van expertise op één campus: opleiding, onderzoek en dienstverlening.
 • Op basis van het laatste visitatierapport positioneert de opleiding zich bij de top in Vlaanderen.
 • We zetten sterk in op samenwerking met de bedrijfswereld: in plaats van bruggen te bouwen tussen onderwijs en bedrijfswereld laten we de beide werelden liever integreren.
 • De opleiding kreeg als enige in Vlaanderen het Bijzonder Kwaliteitskenmerk voor Innovatie en Onderzoek!

 

 

Actueel

Agenda

03.10.2017
Kleinkunsteiland: de klassiekers
30.10.2017
Herfstvakantie
08.11.2017
PXL-Infoavond

In De Kijker

18.02.2015
Hogeschool PXL doet mee aan 'Dagen Zonder Vlees'
15.12.2014
Kruip in je pen - Poëziewedstrijd 2015
24.09.2014
PXL-IT en PXL-Tech zetten in op jeugd: Ga oP Stap

In De Media

12.09.2017
Hogeschool PXL ontvangt excellent kwaliteitsrapport van NVAO
03.07.2017
Pas afgestudeerden worden overstelpt met vacatures
01.07.2017
1600 PXL-studenten studeren af

In Beeld

pxl in beeld
PXL-Infodag

PXL-Krant

Ontdek ons volledige aanbod in het PXL-krantje.

PXL krant

Klik op de afbeelding om de krant in pdf-formaat te downloaden

Brochure

Alle opleidingsinfo vind je ook in onze opleidingsbrochure.

Brochure

Klik op de afbeelding om de brochure in pdf-formaat te downloaden

Contact

Francis Vos

Francis Vos

departementshoofd

+32 488 62 55 27

francis.vos@pxl.be