Schrijf je in

Bachelor in het Sociaal werk (maatschappelijk assistent)

Met afstudeerrichtingen Maatschappelijk werk en Personeelswerk

Schrijf je in
PXL nieuws

Veerle Declerck

opleidingshoofd

Overal waar mensen werken, wonen en leven, spelen sociaal werkers een cruciale rol. Met het diploma 'Sociaal werk' kan je dus in een brede waaier aan sectoren aan de slag: jeugdhuizen, scholen,…

Meer
PXL nieuws

Filip Giraldo

departementshoofd

In continue dialoog met alle partners zet onze opleiding maximaal in op de vorming van professionele hulp- en dienstverleners die inzetbaar zijn in het brede spectrum van onze samenleving. Het is…

Meer
PXL nieuws

Guy Vanderstraeten

werkveld

Onze samenleving wordt steeds complexer en we worden geconfronteerd met een groeiend aantal persoonlijke en maatschappelijke problemen. Maatschappelijk werk vertrekt vanuit het engagement om mensen…

Meer
PXL nieuws

Musti Önlen

alumnus

Mijn keuze voor sociaal werk was duidelijk. Ik wil er zijn voor de kwetsbaren in onze samenleving. Dankzij de opleiding kreeg ik de kans om te werken met en voor straatkinderen in Peru.…

Meer

De opleiding

Sociaal werk

Geëngageerd met een passie voor mensen!

Als maatschappelijk assistent laat je iedereen aan en tot zijn rechten komen, als mens, als burger en als professional. Je helpt cliënten met hulpvragen of werkt binnen organisaties binnen de profit- en de non-profitsector mee aan de ontwikkeling en inzetbaarheid van talenten. 

Afstudeerrichtingen aangeboden vanaf het eerste opleidingsjaar:

 • maatschappelijk werk met onder meer aandacht voor

  • integratie in de maatschappij

  • vluchtelingenopvang

  • emotioneel welbevinden

  • armoede

  • familiale zorgen

  • loopbaanbegeleiding

 • personeelswerk met onder meer aandacht voor

  • Human Resources Management

  • profit- en non-profitsector

  • HR-ondersteunende diensten.

Om een antwoord te vinden op de nood aan ondersteuning van mensen in onze samenleving krijg je tijdens je opleiding een stevige theoretische basis in combinatie met praktijkervaringen. Wij begeleiden onze junior-collega's immers tot bekwame, grensverleggende maatschappelijk assistenten die, gedreven vanuit een persoonlijk engagement, iedereen aan en tot zijn rechten laat komen, als mens en burger.

Vanaf de eerste lesdag zetten we in op de vorming van de toekomstig maatschappelijk assistent die zich als geëngageerde professional bewust is van zijn rol en verantwoordelijkheden in relatie tot zijn cliënt, zijn organisatie en de samenleving. We realiseren dit door ons opleidingsprogramma stevig te verankeren in vijf belangrijke pijlers: professionele identiteit, cliënt-/medewerkergericht werken, organisatiegericht werken, beleidsmatig werken én integratie.

Bij de start van de opleiding kies je meteen je afstudeerrichting: maatschappelijk werk of personeelswerk. Vanaf trajectschijf 2 is deze keuze definitief.

We focussen op een gedifferentieerd aanbod van methodieken en hebben aandacht voor de verschillende contexten waarbinnen de maatschappelijk assistent zich beweegt. Deze brede vorming én de verdieping, gelinkt aan de afstudeerrichting, garanderen een grote inzetbaarheid in het werkveld.

Bovendien gaan we tijdens je opleiding niet voorbij aan de talrijke mogelijkheden om kennis te maken met de internationale en interculturele componenten van het sociaal werk.

Maatschappelijk werk - vanaf opleidingsjaar 1!

In deze afstudeerrichting leer je omgaan met cliënten en hun directe omgeving. Uiteenlopende (hulp)vragen rond o.a. integratie in de maatschappij, vluchtelingenopvang, emotioneel welbevinden, armoede, familiale zorgen en trajectbegeleiding naar werk komen hierbij aan bod. Als maatschappelijk werker behandel je deze vragen voldoende kritisch en alert. Je luistert, bekijkt de hulpvraag integraal en vangt de hulpbehoevende mens op. Vertrouwen, discretie en beroepsgeheim zijn essentieel. In een aantal gevallen zal je mensen doorverwijzen naar meer gespecialiseerde hulpverleners of diensten. Dit veronderstelt een verantwoorde keuze en een parate inhoudelijke kennis van de organisaties die bijstand kunnen bieden.

Je kiest in deze afstudeerrichting voor twee opties uit volgend aanbod: welzijn & een diverse samenleving, welzijn & familie(zorg), welzijn & gezondheid en welzijn & justitie.

Personeelswerk - vanaf opleidingsjaar 1!

Het personeelsbeleid van organisaties wordt steeds vaker gekenmerkt door de aandacht voor de individuele werknemer met zijn eigen specifieke talenten. Binnen organisaties in de profit- en non-profitsector werk je mee aan de ontwikkeling en optimale inzetbaarheid van deze talenten. In deze afstudeerrichting evolueer je tot specialist in Human Resources Management. Je leert de verwachtingen van werknemers en organisaties afstemmen op mekaar, zonder het evenwicht tussen de sociale en de economische objectieven uit het oog te verliezen.

PXL-diploma's zijn wereldwijd erkend door de NVAO

NVAO geaccrediteerde opleiding

De Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO) is opgericht door de Nederlandse en Vlaamse overheid, en is de officiële instantie die een deskundig en objectief oordeel geeft over de kwaliteit van het hoger onderwijs in Nederland en Vlaanderen.

In september 2017 ontving Hogeschool PXL een excellent kwaliteitsrapport van de NVAO.

 

Actueel

Agenda

19.12.2019
PXL-Winter Ball
23.12.2019
Kerstvakantie
03.02.2020
Lesvrije week

PXL NWS

25.04.2019
PXL Breekt UIt 2019
27.03.2019
Boven De Wolken vzw is Limburgse Vrijwillgersorganisatie van het jaar
25.03.2019
Hogeschool PXL verwelkomt 60 organisaties op Salon van de Vrijwilliger

Video

07.09.2019
Infodag
02.07.2019
Infodag
08.05.2019
Openlesdag

Fotoalbums

pxl in beeld
Infodag

PXL-aanbod

Ontdek ons volledige aanbod in de PXL-brochure

PXL krant

Klik op de afbeelding om de krant in pdf-formaat te downloaden

Brochure

Alle opleidingsinfo vind je ook in onze opleidingsbrochure.

Brochure

Klik op de afbeelding om de brochure in pdf-formaat te downloaden

Contact

Veerle Declerck

Veerle Declerck

opleidingshoofd

veerle.declerck@pxl.be