Schrijf je in

Bachelor in de Toegepaste informatica

Met afstudeerrichtingen Applicatieontwikkeling, Systemen en netwerkbeheer en Softwaremanagement

Schrijf je in
PXL nieuws

Ben Lambrechts

algemeen directeur

Hogeschool PXL is een warme en kwaliteitsvolle hogeschool: ondernemend, netwerkend, onderzoekend, dienstverlenend, internationaal, democratisch en succesvol.
We hopen dat je aan…

Meer
PXL nieuws

Francis Vos

departementshoofd

De wereld van morgen is de wereld van het 'Internet of Everything' (IoE): een netwerk van interacties en datastromen tussen allerlei soorten applicaties, toestellen en mensen. Binnen het departement PXL-IT…

Meer
PXL nieuws

André Knaepen

werkveld

Bedrijven wenden ICT en technologie aan om een strategisch voordeel te halen ten opzichte van hun concurrenten. IT draagt bij tot het efficiënte verloop van alle processen waarin informatie…

Meer
PXL nieuws

Özgül Eren

alumna

Hoe meer diversiteit, hoe groter de creativiteit. Diversiteit op de werkvloer is belangrijk en dit vraagt om een mix van mannelijke en vrouwelijke eigenschappen, ook in de IT-sector.

Meer

De opleiding

Toegepaste informaticaToegepaste informatica, opstap naar The Internet of Everything

De wereld van morgen is de wereld van het 'Internet of Everything' (IoE): een netwerk van interacties en datastromen tussen allerlei soorten applicaties, toestellen en mensen. Binnen de praktijkgerichte opleiding Toegepaste informatica word je intensief voorbereid om een actieve rol op te nemen in dit Internet of Everything.

In de eerste helft van je opleiding krijg je de fundamentele bouwstenen mee van het Internet of Everything, bekeken vanuit vier perspectieven: Application Development, Systems & Networks, Business en Problem Solving. In de tweede helft ga je je verder specialiseren binnen een van deze perspectieven, waarbij enkel de pijler Problem Solving niet zal uitmonden in een afstudeerrichting, maar verweven zal worden binnen de pijler waarin je je wil specialiseren.

Concreet betekent dit dat iedereen in het eerste jaar hetzelfde studietraject volgt. In het tweede jaar ga je je verder verdiepen in de verschillende perspectieven en ga je, afhankelijk van je interesse, een afstudeerrichting volgen: Application Development, Systems & Networks of Software Management. In het derde jaar ga je je binnen deze afstudeerrichtingen nog verder specialiseren.

Binnen Application Development richten we ons op het applicatiegedeelte van het Internet of Everything. PC's, laptops, smartphones, wearables, VR/AR-devices, humanoids, ... Op elk van deze devices moet een applicatie kunnen draaien. Alle mogelijke technologieën om dit soort toepassingen te ontwikkelen (zoals .NET, Java, PHP, HTML5, iOS, Python, ROS) worden hier verder uitgediept. Bovendien bestaat de mogelijkheid om verder te specialiseren in Web & Mobile of Enterprise & Mobile.

Bij Systems & Networks ligt de focus op de verbindingen en de toestellen van het Internet of Everything. Toestellen hebben steeds een 'operating system' nodig om te functioneren. In deze specialisatie wordt er dieper ingegaan op het configureren, installeren en beheren van Windows- en Linux-clients en -servers. Ook virtualisatie en de cloud komen hier uitdrukkelijk aan bod, net als de beveiliging van deze systemen. Op het vlak van connecties tussen toestellen onderling wordt het Cisco CCNA-niveau nagestreefd.

Bij Software Management gaan we dieper in op de relatie tussen Business en IT: communicatie met de klant, analytisch en functioneel denken met de nadruk op product- en proceskwaliteit, het begrijpen van business flows en bedrijfsprocessen. Kennis van user experience, inzicht in businessprocessen, focus op integratie en kwaliteitsbewaking dragen bij tot een functioneel profiel waarbij minder technisch en eerder waardegericht gewerkt wordt. Het beheren van tijd en geld, het bewaken van de kwaliteit en procesverbetering staan centraal. Daarom wordt er binnen deze afstudeerrichting de nodige aandacht besteed aan Software Quality Management (SQM), Business en Customer Relationship Management (BRM en CRM), Enterprise Information Management (EIM) en Business Integlligence (BI), IT Service Management (ITIL), Business Process Management (BPM) en Project Management (DevOps).

De hedendaagse IT-er moet sociaal, communicatief en vooral een echte teamspeler. Met technologische kennis alleen red je het dan ook niet meer.
Businessvaardigheden zoals communicatie en inzicht in de business flow bereiden je voor op de arbeidsmarkt.
Om je klaar te maken voor het echte werk bouwen we doorheen je opleiding steeds grotere oefeningen / projecten in, waarin je zowel in een team als zelfstandig leert werken en waarin je je informaticakennis in een ruimere context plaatst. Bij het IT-project in het derde jaar worden in ieder team de verschillende perspectieven van het Internet of Everything geïntegreerd en werk je als team samen met bedrijven om zo voeling te krijgen met de praktijk. Het sluitstuk van de professionele opleiding is een bedrijfsstage van twaalf weken in het derde jaar.

Vanuit de opleiding willen we je een verruimende kijk op de werkwereld geven door deelname aan seminaries, studiereizen naar onder meer Dublin, Berlijn en Linz, projecten met externe partners en een bachelorproef op basis van een stage in binnen- of buitenland. Ook krijg je de mogelijkheid om tijdens je opleiding een echt bedrijf op te starten.

Top in Vlaanderen

  • Het departement PXL-IT heeft een unieke focus op informatica.
  • We hebben een sterke centralisatie van expertise op één campus: opleiding, onderzoek en dienstverlening.
  • Op basis van het laatste visitatierapport positioneert de opleiding zich bij de top in Vlaanderen.
  • We zetten sterk in op samenwerking met de bedrijfswereld: in plaats van bruggen te bouwen tussen onderwijs en bedrijfswereld laten we de beide werelden liever integreren.
  • De opleiding kreeg als enige in Vlaanderen het Bijzonder Kwaliteitskenmerk voor Innovatie en Onderzoek!

PXL-diploma's zijn wereldwijd erkend door de NVAO

NVAO geaccrediteerde opleiding

De Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO) is opgericht door de Nederlandse en Vlaamse overheid, en is de officiële instantie die een deskundig en objectief oordeel geeft over de kwaliteit van het hoger onderwijs in Nederland en Vlaanderen.

In september 2017 ontving Hogeschool PXL een excellent kwaliteitsrapport van de NVAO.

 

Actueel

Agenda

04.02.2019
Lesvrije week
23.02.2019
PXL-Infodag
27.02.2019
PXL-Tech4Life-quiz

PXL NWS

08.01.2019
Bedrijven starten nieuw departement PXL-Digital
05.12.2018
Vlaanderen en Brussel koploper in blockchain
04.10.2018
Opleiden in Artificiële intelligentie: Hogeschool PXL neemt het voortouw en start met uniek keuzetraject

Video

image
Proefdag Hogeschool PXL en UHasselt

Fotoalbums

pxl in beeld
Proefdag

PXL-aanbod

Ontdek ons volledige aanbod in de PXL-brochure

PXL krant

Klik op de afbeelding om de krant in pdf-formaat te downloaden

Contact

Tristan Fransen

Tristan Fransen

opleidingshoofd

+32 488 35 47 24

tristan.fransen@pxl.be