
Joris Vandebosch
opleidingshoofd
In deze opleiding leer je mensen te begeleiden die problemen ervaren bij het uitvoeren van hun dagelijkse activiteiten door een tijdelijke of blijvende beperking. Wanneer iemand niet meer kan deelnemen…

Roald Nelissen
departementshoofd
Onze wereld verandert voortdurend, maar het verlangen naar gezondheid blijft een constante. En daar zijn mensen voor nodig, mensen die zorg willen dragen.
Als je kiest voor een engagement…

dr. Raf Lippens
werkveld
Mensen optimaal voorbereiden om na hun ziekte of ongeval terug te kunnen functioneren in hun woon-, werk- en leefwereld is de uitdaging bij uitstek voor ergotherapeuten. Dat zij hierin slagen met…
De opleiding
In deze opleiding leer je mensen te begeleiden die problemen ervaren bij het uitvoeren van hun dagelijkse activiteiten door een tijdelijke of blijvende beperking. Wanneer iemand niet meer kan deelnemen aan het maatschappelijk leven omdat activiteiten zoals aankleden, schrijven, eten, werken, zich verplaatsen of een hobby uitoefenen niet meer lukken, verschijnt een ergotherapeut op het toneel.
Ergotherapie is een professionele bacheloropleiding en omvat drie jaar studie waarin je 180 studiepunten moet verzamelen (60 per jaar).
In het eerste jaar ligt de nadruk op de studie van de gezonde mens, handelend in zijn omgeving en de maatschappij. Vanaf dag één leer je als junior-collega probleemsituaties aanpakken. In het tweede jaar verwerf je inzicht in het herkennen, analyseren en behandelen van handelingsproblemen. Je ontwikkelt ook gaandeweg meer vaardigheid in het professioneel handelen van de ergotherapeut. In het derde jaar wordt het stilaan helemaal 'echt': je duikelt het werkveld in. Doorheen verschillende stageblokken ga je aan de slag om kennis en kunde nu ook aan de realiteit te toetsen.
Kortom, voor dit beroep met toekomst zijn wij op zoek naar junior-collega's met de X-factor: sociale, dynamische en creatieve teamspelers met een flinke dosis organisatietalent!
Naast het reguliere traject wordt een bijzonder studietraject aangeboden voor werkstudenten, oudere studenten die reeds een diploma hoger onderwijs behaald hebben of studenten met bijzondere omstandigheden (vb. zorg voor je gezin). Indien je graag het diploma Bachelor in de Ergotherapie behaalt, willen we je, via aangepaste trajecten en faciliteiten, deze kans bieden. Lees hier meer.
PXL-diploma's zijn wereldwijd erkend door de NVAO
De Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO) is opgericht door de Nederlandse en Vlaamse overheid, en is de officiële instantie die een deskundig en objectief oordeel geeft over de kwaliteit van het hoger onderwijs in Nederland en Vlaanderen.
In september 2017 ontving Hogeschool PXL een excellent kwaliteitsrapport van de NVAO.
Wie ben je?
De ergotherapeut is een expert in het mogelijk maken van handelen. Als ergotherapeut zal je het handelen van personen of een groep personen met een beperking verbeteren via activiteiten, zodat zij in staat zijn om optimaal te functioneren in hun woon-, leef-, school- of werksituatie. Het verbeteren van de integratie en de levenskwaliteit van cliënten met ontwikkelingsproblemen, lichamelijke handicap of psychische problemen staat voorop. Dit kunnen kinderen, jongeren, volwassenen of ouderen zijn.
Ergotherapeuten analyseren handelingsproblemen, stellen trainingsprogramma's op, evalueren hun behandelingen en geven advies (hulpmiddelen, omgevingsaanpassingen) om met beperkingen om te gaan. Ergotherapeuten maken meestal deel uit van een behandel- of begeleidingsteam. Zo'n team bestaat uit deskundigen van verschillende disciplines.
Ergotherapeuten hebben een eigen RIZIV-nomenclatuur waardoor een eigen praktijk opstarten tot de mogelijkheden behoort.
Jouw interesses
- Interesse in zorg voor personen met een beperking op vlak van wonen, werken, leren en vrije tijd
- Je wil mensen in staat stellen dagelijkse activiteiten uit te voeren
- Handelingsproblemen analyseren
- Behandelaar, begeleider en adviseur
- Teamplayer
- Sociaal en communicatief
- Vindingrijk en creatief
- Organisatietalent
Troeven van de opleiding
Onze troeven
- Studentgecentreerd onderwijs (PGO)
- Gespreide toetsmomenten: om de 6 weken evaluatie
- Kleine groepen
- Individuele coaching en extra studiebegeleiding
- Uitdagende leeromgeving: les met echte patiënten of rollenspel met acteurs
- ICT-ondersteund onderwijs
- Nauwe band met het werkveld (praktijklessen, stage, onderzoeksprojecten, ...)
- Enthousiast dynamisch lectorenkorps
- Speciaal traject voor werkstudenten en studenten met bijzondere omstandigheden
- Blended learning traject (voor wie werken en studeren wil combineren)
- Uniek in Limburg
- Campus in de stad
- Eigen studentenvereniging Mater Paramedica
De empassie (empathie en passie) die Hogeschool PXL voorop stelt bij haar lectoren en junior-collega's, behoort tot het DNA van de opleiding. Persoonlijke identiteit begint met de passie voor je eigen beroep en de intentie om je engagement te tonen voor de maatschappij. Onze opleiding streeft naar het vormen van excellente ergotherapeuten met grote inzetbaarheid in het brede werkveld. Door stage te volgen in verschillende innovatieve contexten kan je later je plek veroveren op de arbeidsmarkt van de toekomst.
We trachten een leerweg aan te bieden die elke gemotiveerde student de mogelijkheid biedt om een diploma te behalen: gespreide studielast, persoonlijke begeleiding en toegankelijke studentenondersteuning.
Kenmerkend voor de opleiding is probleemgestuurd onderwijs: kennis en vaardigheden leer je als junior-collega aan de hand van realistische situaties uit het dagelijks leven. Projectmatig en multidisciplinair werken wordt een tweede natuur.
Omdat we uiteraard ook verder kijken dan de eigen landsgrenzen, voldoet onze opleiding Ergotherapie helemaal aan de eisen beschreven door de World Federation of Occupational Therapists (WFOT).
ProbleemGestuurd Onderwijs (PGO)
Een voorbeeld: Wouter gaat op bezoek bij zijn oma in het ziekenhuis. Oma is sinds drie weken opgenomen voor een op punt stellen van haar gezondheidstoestand. Wouter schrikt wanneer hij zijn oma in een rolstoel ziet zitten. Zij vertelt dat ze koorts heeft. Enkele jaren geleden was zij nog actief lid van de seniorenvereniging. Vroeger kon zij fantastisch bloemschikken, maar dat lukt nu niet meer vanwege dat fijne prutswerk. De laatste Kerstmis heeft ze voor de eerste maal geen kersttaart kunnen bakken voor de kleinkinderen. Ze heeft last van gezwollen en pijnlijke gewrichten in haar handen. Ze kan zich ook niet meer zo mooi opmaken als voorheen: make-up aanbrengen lukt niet, schroefdopjes van de flesjes kan ze niet meer hanteren. Gevolg: fiere oma komt het huis niet meer uit, ze wil niet meer onder de mensen komen. De ergotherapeut komt oma opzoeken. Wouter vraagt zich af hoe hij oma kan helpen.
Wat is er aan de hand met oma? Waarom zijn haar handen rood en gezwollen? Is er een verklaring voor de koortsaanvallen? Hoe halen we haar uit dit sociaal isolement? Wat kan de rol van de ergotherapeut zijn in deze situatie?
Als we al die vragen - en er zijn er nog veel meer - willen beantwoorden, dan moeten we uiteraard bij meerdere wetenschappelijke disciplines te rade gaan. Informatie uit de fysiologie, de pathologie, de psychologie, de ergotherapie, enz. brengt ons bij de oplossing van dit probleem. En die vind je in de wetenschappelijke literatuur. In het begin van de opleiding krijg je die literatuur aangereikt, maar geleidelijk aan zal je zelf gericht op zoek moeten.
En zo leer je je weg zoeken in de gigantische informatiestromen ... Je leert je ganse opleiding lang hoe je actief antwoorden kunt zoeken op steeds nieuwe problemen die zich ook in jouw beroepspraktijk zullen voordoen.
Met wie werk je?
- Cliënten: kinderen, jongeren, volwassenen of ouderen
- Artsen (revalidatieartsen, psychiaters, pediaters, geriaters, ...)
- Paramedici en verpleegkundigen
- Sociaal werkers
- Psychotherapeuten
- Orthese- / prothesetechnici
- Ouders en familie van cliënten
- Leerkrachten
- ...
Extra kenmerken
De opleiding Bachelor in de Ergotherapie is uniek in Limburg.
De campus is gelegen in het centrum van de stad. Je hebt een eigen studentenvereniging: Mater Paramedica.
De opleiding werkt intensief samen met het werkveld. Ook de opleidingen binnen Hogeschool PXL werken nauw samen. Zo is er interdisciplinaire samenwerking met de opleidingen Verpleegkunde en Sociaal werk met betrekking tot 'eerstelijnsgezondheidszorg'. In het derde jaar kan je deelnemen aan de module 'Innovatie in de zorg' samen met studenten van de departementen PXL-Tech, PXL-Business en PXL-IT.
Er zijn ruime mogelijkheden om internationale ervaringen op te doen binnen Europa (Nederland, Groot-Brittannië, Finland, Denemarken, Portugal en Litouwen), maar ook ver daarbuiten (zoals Ethiopië, India, Ghana, ...).
Verder studeren
Je diploma als Bachelor in de Ergotherapie opent perspectieven om nadien universitaire studies aan te vatten, waaronder de Master in de Ergotherapeutische wetenschap aan de KUL en de UGent, waarbij Hogeschool PXL samenwerkende partner is. Maar er zijn ook heel wat andere mogelijkheden om een masterdiploma te behalen. Na je bachelor doorschakelen naar een master kan via elke universiteit. Hogeschool PXL heeft een preferentiële samenwerking met UHasselt, onze associatiepartner. Voor de opleidingen die niet door UHasselt aangeboden worden, werken we samen met KU Leuven. Bekijk hier de mogelijkheden.
Hogeschool PXL organiseert de bachelor-na-bacheloropleidingen Creatieve therapie, Zorgmanagement en Interdisciplinaire ouderenzorg.
In functie van de maatschappelijke noden biedt Hogeschool PXL ook een aantal postgraduaatopleidingen aan, zoals Methodische (be)handelingsconcepten bij leer- en ontwikkelingsstoornissen en Auti-coach.
Verder studeren na je bachelor
- Master in de Ergotherapeutische wetenschap
- Postgraduaat Methodische (be)handelingsconcepten bij leer- en ontwikkelingsstoornissen
- Postgraduaat Auti-coach
- Bachelor-na-bachelor Creatieve therapie
- Bachelor-na-bachelor Zorgmanagement
- Bachelor-na-bachelor Interdisciplinaire ouderenzorg
Beroepsmogelijkheden
Ruime tewerkstellingsmogelijkheden in de brede gezondheids- en welzijnssector, waaronder:
- revalidatiecentra
- ziekenhuizen
- geestelijke gezondheidszorg
- ouderenzorg
- onderwijs
- thuiszorg (advies leefbaar wonen)
- bedrijven (ontwerp en advies hulpmiddelen, ergonomie)
- zelfstandige praktijk
- ziekenfondsen
- centra voor arbeidstrajectbegeleiding, onderzoek in de zorg
- …
Onze kwaliteit
De opleiding ergotherapie volgt systematisch haar kengetallen op en houdt rekening met de tevredenheid van studenten en personeel. Consulteer het overzicht van de meest recente kengetallen van de opleiding.
De opleiding wordt regelmatig onderworpen aan een externe opleidingsbeoordeling waarin een onafhankelijke externe commissie de kwaliteit van de opleiding beoordeelt. Het rapport van de meest recente opleidingsbeoordeling en de aanvullende beoordeling kan je hieronder raadplegen.
Ook de kwaliteit van Hogeschool PXL wordt regelmatig door een onafhankelijke externe commissie beoordeeld. Lees meer over het positieve rapport van Hogeschool PXL in de instellingsreview en het kwaliteitszorgsysteem voor opleidingen van Hogeschool PXL.
Werken en studeren
A-traject ergotherapie
Je wil werken in de zorg. Je hebt interesse in zorg voor personen met een beperking. Het A-traject Bachelor in de Ergotherapie is ontworpen voor werkstudenten, studenten die reeds een diploma hoger onderwijs hebben behaald of studenten met bijzondere omstandigheden (bv. zorg voor je gezin). Meer info over het A-traject vind je in onze infobrochure.
Micro degrees
In een vooruitstrevende en snel ontwikkelende samenleving is het belangrijk om up to date te blijven. Hogeschool PXL komt hieraan tegemoet door onder meer ‘micro degrees’ aan te bieden. Het gaat om opleidingsonderdelen uit onze bacheloropleidingen die je apart kan volgen. Wanneer je slaagt voor de examens behaal je een creditattest of ‘micro degree’, waarmee je je kennis kan bewijzen. Het studieprogramma voor een ‘micro degree’ kan je naargelang je persoonlijke behoefte samenstellen in overleg met de trajectbegeleider van de betrokken bacheloropleiding.
- Blok 1.2: Inzicht in het handelen van kinderen
- Blok 1.3: Inzicht in het handelen van volwassenen
- Blok 1.4: Inzicht in het handelen van ouderen
- Bewegingsanalyse A
- Bewegingsanalyse B
- Blok 2.1a Evidence based Practice theorie
Daarnaast biedt Hogeschool PXL een brede waaier aan vervolgopleidingen en navormingen aan.
Waarom kies je voor Hogeschool PXL?
- Grote connectie met het werkveld dankzij een uitgebreid netwerk.
- ICT-ondersteund onderwijs.
- Faciliteiten (werkstudenten, topsporters, ...).
- Inspraak van studenten.
- Erkende diploma's door de NVAO.
- Veel gastcolleges om feeling te krijgen met het werkveld.
- Warme en kwaliteitsvolle hogeschool.
- Kans om tijdens je opleiding deel te nemen aan projectmatig wetenschappelijk onderzoek.
- Sterke samenwerking tussen al onze opleidingen.
- Mogelijkheid om tijdens je studie je eigen bedrijf op te starten via PXL-UHasselt StudentStartUP.
- Beste studentencatering van Limburg.
- Eigen huisvesting en partner van Limburgs kamerbestand.
- Zeer ruim sportaanbod.
- Acht studentenverenigingen.
- Gevarieerd cultuuraanbod van optredens tot poëzieavond.
- Onze studenten noemen we junior-collega's.
- En natuurlijk nog veel meer ...
Studeren in Hasselt
Als hoofdstad van Limburg is Hasselt een boomende studentenstad. Hasselt heeft een overzichtelijk en gezellig stadscentrum met een bloeiend aanbod aan drink- en eetgelegenheden, gezellige pleintjes én scoort hoog als een van de grootste winkelsteden van Vlaanderen. Het ruime aanbod aan studentenkoten, dicht bij de campussen, kent prijzen die iets onder het landelijke gemiddelde liggen.
Om na het studeren te ontspannen, is er een ruim aanbod gaande van megadancing Versuz, club Forty Five tot de gezellige uitgaanszaken op het Dusartplein en in de binnenstad.
Op cultureel en sportief gebied zijn er tal van mogelijkheden waaronder het Kapermolenpark en -zwembad, sport- en fitnesscentra, het Cultuurcentrum, de Muziekodroom met een uitgebreid aanbod inclusief studentenkortingen.
Het jaarlijks weerkerend sportief hoogtepunt is de regatta op het Albertkanaal waar de Limburgse hogeronderwijsinstellingen een 'Cambridge tegen Oxford'-gevoel creëren.
De hoogdag voor studenten is de officiële start van het academiejaar: de Student Take-Off.
Op zoek naar kwaliteitsvolle opleidingen, studentenkoten, lekker eten en drinken, muziek, sport en ontspanning? Hasselt heeft het!
www.studentinhasselt.be
Studentenvoorzieningen voor iedereen
STUVO helpt het studentenleven zo aangenaam mogelijk te maken. Zij staan onze junior-collega's bij in financiële kwesties, emotionele en relationele moeilijkheden. Ze helpen in de zoektocht naar een kot of studentenjob. Creëren de mogelijkheid om goedkoper te gaan sporten en aan culturele activiteiten te doen. Bieden mogelijkheden voor vervoer van en naar de campussen. En verzorgen onze studenten en bezoekers met heerlijke maaltijden.
www.pxl.be/voorzieningen
Sterke & warme studentenbegeleiding
Een juiste studie kiezen, is een belangrijke opstap naar je toekomst. Onze studentenbegeleiders helpen je bij elke stap in dit keuzeproces. Ze steunen en begeleiden je doorheen je hele studieloopbaan aan onze hogeschool en sturen bij waar nodig. Binnen elke opleiding bieden onze deskundige collega's ondersteuning via dagdagelijkse coaching en begeleiding die dicht bij jou als student staan. Onze hogeschool zet extra in op een integrale begeleiding die doorloopt tijdens alle fasen van de studieloopbaan van de student.
www.pxl.be/studentenbegeleiding