Registratie toelatingsproef

Muziektechniek

Een afstudeerrichting van de Bachelor in de Pop- en rockmuziek

Schrijf je in
PXL nieuws

Gert Stinckens

departementshoofd

Voor veel jongeren is het de ultieme droom om te werken 'in de muziek', een dynamische, trendgevoelige en competitieve wereld met tal van uitdagingen.

PXL-Music wil daarbij de doorslaggevende…

Meer
PXL nieuws

Eric De Vuyst

werkveld

PXL-Music zorgt voor een uitstekende basis, zowel theoretisch als praktisch. Wanneer de studenten hun stage aanvangen, groeien ze snel in hun zelfstandigheid waardoor hun stage een echte kennismaking…

Meer
PXL nieuws

Joris Luyten

alumnus

Naast de muzikale vorming is ook het technische aspect van de afstudeerrichting Muziektechniek bepalend geweest voor mijn carrière. In de opleiding heb ik mijn eigen troeven leren ontdekken en…

Meer

De opleiding

MuziektechniekMuziektechniek is een afstudeerrichting van de driejarige Bachelor in de Pop- en rockmuziek (180 studiepunten) die sinds 2008 ingericht wordt door PXL-Music. In deze richting word je opgeleid voor een van de twee specialisatieprofielen: live PA-technicus of studiotechnicus.

De werkvloer van beide specialisatiekeuzes staat in de opleiding centraal. Je wordt opgeleid tot mixer, monitormixer, opnameassistent, systeemtechnicus, opnametechnicus, ... In het eerste jaar start je met het verkennen van de beide disciplines, verwerf je een overzicht van de beide werelden en zet je de eerste stappen in praktijkopdrachten van beide disciplines. In het begin van het tweede semester van het eerste jaar wordt je specialisatiekeuze definitief gemaakt. Je gaat dan in de diepte de verschillende facetten van de discipline exploreren en omzetten in de praktijk door middel van projecten en praktijkcasussen. Aan het einde van je tweede jaar ben je in staat om de basisfuncties van je discipline zelfstandig uit te voeren. In je laatste jaar draait alles rond specialisatie.

Het onderwijsconcept van de opleiding bestaat uit opdrachtgestuurd en projectmatig onderwijs. We streven ernaar professionals te vormen met voldoende vakmanschap enerzijds, maar die anderzijds ook in staat zijn creatieve oplossingen te bedenken, te ondernemen en te innoveren. Door veel aandacht voor individuele begeleiding en feedback kan je bouwen aan een eigen profiel dat je optimaal wapent om je te handhaven in het latere beroepsleven.
In je laatste jaar zal je een afstudeerproject maken dat jouw visitekaartje naar de sector wordt. Tijdens je stage krijg je de kans om in het werkveld in real life praktijksituaties te werken en maak je zo een netwerk binnen de sector.

Muziek in beweging

Studeren is niet vrijblijvend. Wat we doen en leren, vindt zijn betekenis in de wereld van vandaag en morgen. In een tijdperk waarin wel dagelijks een artikel in de krant staat over de ondergang van de muziekindustrie, boomt het club- en festivalcircuit als nooit tevoren en voeren acts van eigen bodem de hitlijsten in Vlaanderen aan. De muziekindustrie leeft zeker nog! Maar, net zoals alle andere industrietakken, wordt ze voortdurend getest op haar aanpassingsvermogen aan een wereld waarin de technologie met grote snelheid vooruitgang boekt en waarin grenzen steeds minder betekenis hebben. Het is aan jou om de uitdaging aan te gaan om als muziektechnicus je plek in die snel evoluerende wereld te vinden en die wereld mee te vormen.

PXL-diploma's zijn wereldwijd erkend door de NVAO

NVAO geaccrediteerde opleiding

De Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO) is opgericht door de Nederlandse en Vlaamse overheid, en is de officiële instantie die een deskundig en objectief oordeel geeft over de kwaliteit van het hoger onderwijs in Nederland en Vlaanderen.

In september 2017 ontving Hogeschool PXL een excellent kwaliteitsrapport van de NVAO.

 

Actueel

Agenda

19.12.2019
PXL-Winter Ball
23.12.2019
Kerstvakantie
03.02.2020
Lesvrije week

PXL NWS

01.11.2019
Dana Winner, Rick De Leeuw en Gianni Marzo brengen eerbetonen op Limburgse begraafplaatsen tijdens Reveil 2019
24.10.2019
PXL-Music lanceert compilatie op cassette
19.06.2019
Stem voor de Wanatoe Publieksprijs 2019

Video

07.09.2019
Infodag
02.07.2019
Infodag
17.05.2019
Vuurdoop

Fotoalbums

pxl in beeld
Infodag

PXL-aanbod

Ontdek ons volledige aanbod in de PXL-brochure

PXL krant

Klik op de afbeelding om de krant in pdf-formaat te downloaden

Brochure

Alle opleidingsinfo vind je ook in onze opleidingsbrochure.

Brochure

Klik op de afbeelding om de brochure in pdf-formaat te downloaden

Contact

Gert Stinckens

Gert Stinckens

departementshoofd

+32 497 53 06 51

gert.stinckens@pxl.be