Welkom
Laat je overtuigen door onze graduaatscoördinator
Het postgraduaat Rouw- en verliescounselor wil cursisten een grondige basis aanbieden om zowel algemene zorg als specifieke begeleiding te verschaffen aan de getroffenen van acute of chronische verlieservaringen. De nadruk leggen we hierbij zowel op kennen en kunnen als op het kunnen zijn, namelijk het ontwikkelen van de juiste houding en attitude in de omgang met geschokte en (acuut) rouwende zorgbehoevenden. Hierbij reiken we de nodige vaardigheden en methodieken aan om je te bekwamen in het opvangen, ondersteunen en begeleiden van mensen in rouw.
Laat je overtuigen door onze ambassadeur
Doelstellingen
Cursisten leren zich, aan de hand van een degelijke theoretische vorming op basis van de meest actuele rouwtheorieën en methodes van begeleiding, te vergewissen van de indicatie voor en de oriëntering naar specifieke rouwbegeleiding die nodig is om een kwaliteitsvolle hulpverlening te bieden aan de getroffenen van (acute en chronische) verlieservaringen.
Cursisten leren een juiste analyse van de verlieservaring maken, met inbegrip van de inschatting van de impact op de leefomgeving van de getroffene(n) en rekening houdend met de beschikbare hulpbronnen en de globale situatie van de getroffene(n) om te kunnen kiezen voor de meest geschikte acute en uitgestelde ondersteuning.
Doelgroep en toelatingsvoorwaarden
Doelgroep
Dit postgraduaat staat open voor bachelors en masters die zich willen bekwamen in het opvangen, ondersteunen en begeleiden van mensen die geconfronteerd worden met rouw in de brede zin en binnen diverse werkdomeinen.
Toelatingsvoorwaarden
Minimaal een bachelordiploma in de brede menswetenschappelijke richting zoals verpleegkunde, vroedkunde, sociaal werk, ergotherapie, onderwijs of toegepaste psychologie.
Of een masterdiploma in de brede menswetenschappelijke richting zoals klinische psychologie, orthopedagogiek, geneeskunde, seksuologie of psychiatrie.
En professioneel of op vrijwillige basis actief aan het werk in een juiste medische en/of klinische setting.
Programma
Het postgraduaat omvat 20 studiepunten (programma van één academiejaar) verdeeld over vijf modules. De lessen bestaan uit theorie gekoppeld aan praktijk en intervisiemomenten.
Raadpleeg hier per module de leerdoelen en inhouden, alsook de manier van lesgeven en de evaluatievorm.
Module 1: Wetenschappelijke inzichten in de hedendaagse verlies- en rouwmodellen
- De cursist kan het Duaal Procesmodel toepassen op een casus en daarbij de verschillende rouwreacties opsommen.
- De cursist kent de verschillende hechtingsstijlen en kan deze in verband brengen met het rouwproces. Hierbij kan de cursist een inschatting maken van de link tussen de hechtingsstijl en de rouwreacties.
- De cursist kan uitleggen wat betekenisgeving inhoudt en kan vormgeven aan hoe een cliënt hierin begeleid kan worden.
Module 2: Traumatisch verlies: van acute opvang tot gecompliceerde rouw
- De cursist kan de tekens of symptomen van gecompliceerde rouw opsommen en illustreren.
- De cursist kan demonstreren welke houding wordt aangenomen bij acute opvang.
- De cursist kan benoemen op welke manier acute opvang verschilt van rouwbegeleiding.
- De cursist kan demonstreren op welke wijze mensen in acute opvang gestabiliseerd kunnen worden.
Module 3: Procesmatige en methodische rouwbegeleiding
- De cursist kan een analyse maken van een begeleiding of gesprek en daarbij de begrippen presentie, proces en procedure uitwerken.
- De cursist kan vormgeven aan de eigen 'luisterhouding' en daarbij demonstreren hoe het spiegelen van verbale en non-verbale communicatie ingezet kan worden in gesprekken.
- De cursist kan benoemen welke verbinding centraal staat in het rouwproces van de cliënt en kan uitleggen wat de impact hiervan is op het verdere rouwproces.
Module 4: Rouw binnen het gezin
- De cursist kan demonstreren op welke manieren je als begeleider toegang kan krijgen tot de leefwereld van kinderen en jongeren.
- De cursist kan vormgeven aan creatieve technieken en deze inzetten in gesprekken met kinderen en jongeren.
- De cursist kan enkele basisbegrippen opsommen vanuit de systeemtherapie en demonstreren hoe deze ingezet kunnen worden binnen het rouwproces van een gezin.
Module 5: Van levend verlies naar levensverlies
- De cursist kan uitleggen wat de impact is van een gezinslid met een beperking.
- De cursist kan de specificiteit benoemen van levend verlies en daarbij beschrijven wat het verschil is met levensverlies.
- De cursist kan benoemen welke houding belangrijk is in de palliatieve begeleiding en met welke aspecten dient rekening gehouden te worden.
- De cursist kan demonstreren hoe in gesprek gegaan kan worden met betrekking tot euthanasie en hoe ook kinderen en jongeren hierin betrokken kunnen worden.
- De cursist kan een begeleidingstraject uitwerken voor een gezin waarin een gezinslid euthanasie wenst.
Tabel opleidingsonderdelen
Module |
SP |
CU |
Wetenschappelijke inzichten in de hedendaagse verlies- en rouwmodellen |
4 |
21 |
Traumatisch verlies: van acute opvang tot gecompliceerde rouw |
4 |
24 |
Procesmatige en methodische rouwbegeleiding |
4 |
21 |
Rouw binnen het gezin |
4 |
31 |
Van levend verlies naar levensverlies |
4 |
24 |
TOTAAL |
20 |
121 |
Afkortingen
SP: studiepunten (1 studiepunt komt overeen met 25 à 30 uren studietijd)
CU: contacturen
Evaluatie en attestering
Na elke module volgt een schriftelijke evaluatie-opdracht. Van elk intervisiemoment maakt de cursist een schriftelijk verslag dat aan de betrokken docent(en) bezorgd wordt. Aan het einde van de opleiding volgt een examendag waarop de cursisten hun integratie-opdracht over de vijf modules heen mondeling toelichten voor een jury.
Praktische informatie
Prijs
Het inschrijvingsgeld voor de gehele opleiding bedraagt 1.500 euro.
Data
We hebben het maximum aantal deelnemers voor dit postgraduaat bereikt, het is niet meer mogelijk om in te schrijven voor academiejaar 2020-2021.
De opleiding wordt gespreid over 16 lesdagen van 7 contacturen (vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur) en 3 lesavonden van telkens 3 uur. De lessen starten op 25 september 2020. Hier vind je de lesdata van academiejaar 2020-2021.
Locatie
Hogeschool PXL
Campus Guffenslaan
Guffenslaan 39
3500 HASSELT
Inschrijvings- en betalingsmodaliteiten
We hebben het maximum aantal deelnemers voor dit postgraduaat bereikt, het is niet meer mogelijk om in te schrijven voor academiejaar 2020-2021.
Inschrijven kan op de Dienst Studentenadministratie van Hogeschool PXL, Elfde-Liniestraat 23A (PXL-Congress, gebouw D) te 3500 Hasselt.
Je kan voorinschrijven via de website http://voorinschrijvingen.pxl.be.
Voor meer informatie kan je terecht op het mailadres inschrijvingen@pxl.be.
Betalingen via KMO-portefeuille worden aanvaard. Voor meer informatie over de betalingsmodaliteiten kan je terecht op het telefoonnummer +32 (0)11 77 57 05.
Actueel
PXL-aanbod
Ontdek ons volledige aanbod in de PXL-brochure
digitaal of op papier in je brievenbus