PXL Smart Building and Construction Research Lab (onderzoeksinfrastructuur)

Het PXL Smart Building and Construction Research Lab beschikt over onderzoeksinfrastructuur voor onderzoek naar duurzaam en efficiënt bouwen.  Drie flexibel ingerichte living lab modules laten verdere specialisatie toe van praktijkgericht onderzoek naar de toepasbaarheid van nieuwe technologieën die de digitale transformatie van de bouwsector versnellen, met bijzondere aandacht voor energie-efficiëntie. Iedere module is LEAN ingericht en fungeert zo niet alleen als onderzoek labo, maar ook als demonstratielabo voor ondernemers en stakeholders uit de bouwsector en industrie. 

Module 1: Technologielab - Drones en Fotogrammetrie & Scan 2 BIM & Facility Management voor speerpunten BIM - LEAN in de bouw en AR/VR in Facility management. De uitrusting maakt testing voor werf-en gebouwbeheer mogelijk a.d.h.v. semi-professionele en professionele drones, testopstelling IR, materiaal voor precisiefotogrametrie, IR-camera’s.

Module 2: Flexibel Wonen / Woonaanpassingen/ LEAN Teaser en Mood-Room. Demo-opstellingen voor LEAN in de bouw en AR/VR in facility management, maar ook voor flexibel wonen en gebruik van AR en VR in bedrijfscontext.

Module 3: Lab voor energiesystemen en energie-monitoring: Dit lab is geïntegreerd in het gebouw van PXL en demonstreert live. energie- en monitoringsystemen, duurzaamheid, smart buildings, data-analyse en automatisering.

Project informatie

Projectpromotor:
Ari Buteneers
Status:
Lopend project
IWETO code:
  • Code nog in te vullen.
Startdatum – einddatum:
01/09/2019-30/04/2021
Budget:
139.000 €
Projectcode:
1/DWO/2019/BE/VL020
VTE:
0