Selecteer "Alle cookies accepteren" als u akkoord gaat met het opslaan van essentiële cookies, analytische cookies, marketingcookies en social media cookies. Door op "Cookie-voorkeuren aanpassen" te klikken kan u uw voorkeuren beheren. Cookiebeleid

Essentiële cookies
zijn noodzakelijk voor een normaal bezoek aan de website om puur technische redenen. Aangezien dit een technische noodzaak is, hoeven we u alleen op de hoogte te stellen van deze cookies, en worden ze geïnstalleerd bij het bezoeken van de website.

Analytische cookies
houden bij hoe onze website wordt gebruikt, bijvoorbeeld om het verkeer op de website te meten of hoe vaak een pagina wordt geraadpleegd. We gebruiken deze informatie om de gebruikerservaring en prestaties van onze website en diensten te analyseren. Voor het plaatsen van deze cookies zullen wij uw toestemming vragen.

Marketingcookies
verzamelen informatie om relevante gesponsorde inhoud over onze producten en producten die door derden worden aangeboden te leveren. Ze volgen gebruikers op onze website om op basis van hun voorkeuren advertenties te tonen die relevant en interessant zijn voor onze bezoekers. Deze cookies worden alleen geplaatst met uw toestemming.

Social media cookies
worden gebruikt wanneer u informatie deelt via een deel knop voor social media op onze website, of wanneer u social media content raadpleegt via onze website, bijvoorbeeld bij het bekijken van een Vimeo-filmpje. Voor het plaatsen van deze cookies is uw toestemming vereist.

Cookie-voorkeuren aanpassen

Accent gastronomy

Tourists with access needs want and have the same rights as other tourists to consume highly appealing and trendy tourism products. In order to ensure access to this type of products, this project is based on culinary tourism. It is important to notice that culinary tourism is a trendy type of tourism product nowadays and its popularity is increasing. Furthermore, this type of

tourism product can be consumed all year round. Taking into account that facing seasonality is also important in some European regions, an added value is placed here when we aim to focus on a tourism product that can work both during high and low seasons.

 

In this project, we mainly focus on sensorial disabilities. To provide access to people with sensory disabilities is a key issue especially when talking about culinary products because food and drinks are a pleasure of the senses.

 

This project aims at reaching as many SMEs included in culinary tourism products as possible. Many of them are family managed and with few workers. Normally, they are not experts in integrating accessibility and “Universal design” concerns to their products. In this project, the perfect scenario for teamwork will be created and fostered in order to enhance management skills and tools.

This project will include activities such as training to integrate “Universal Design Schemes”, and the creation of a network where there will be cooperation between private and public entities. This network will be the platform to enhance exchanges of good practices, experiences, challenges and benefits of making products accessible.

 

The main purpose of this project is to provide tourism managers and entrepreneurs with the tools and skills that will help then when creating and developing food tourism products and also with the knowledge on Capacity Buildnig Schemes. From the first moment, the project takes into account this provision of equal opportunities must start by: (1) raising awareness of the potential of this market segment among tourism stakeholders and (2) training them with the aim of giving tourist a dignifying and equal tourism experience. The project focusses on gastronomic tourism. This project will include 3 tourism regions within 3 member states (Catalonia, Flanders and South Yorkshire).

Project informatie

Projectpromotor:
Annemie Spooren
Status:
Afgelopen project
IWETO code:
  • S 215 Sociale problemen en welzijn, sociale voorzorg
Startdatum – einddatum:
19/09/2015 – 18/05/2017
Budget:
Totaal: € 239.977,00 (PXL: € 21.916,76)
Projectcode:
2/DWO/2014/HC/I017
VTE:
0,232
Medewerkers:

Nele Bylois

Mariet Janssen

Contact

Annemie Spooren
onderzoekshoofd