Optimaliseren en individualiseren van de fysieke voorbereiding van beloftevolle en elite voetballers.

De laatste jaren is het voetbalspel sneller geworden waardoor spelers steeds minder tijd en ruimte hebben om beslissingen te maken en te reageren op bepaalde spelsituaties. Daarom moet elke beweging die ze ondernemen veel sneller en explosiever gebeuren. Vanuit fysiek oogpunt moeten voetballers over een uitstekende uithouding beschikken om deze explosieve acties te doen van het begin tot het einde van de wedstrijd. Om de conditie van voetballers te verbeteren wordt vaak gebruik gemaakt van kleine wedstrijdvormen die volgens een regelmatig patroon terugkomen binnen de periodisering van het team.

 

De doelstelling van dit onderzoek is enerzijds om de fysieke voorbereiding van beloftevolle en elite voetballers te optimaliseren. Daarom zal binnen dit onderzoek nagegaan worden wat de fysieke en technische vereisten zijn bij het spelen van deze kleine wedstrijdvormen (4 tegen 4).

 

Anderzijds is het steeds belangrijker om op fysiek vlak meer en meer individueel te gaan werken omwille van positie specifieke verschillen en omdat elke speler zijn eigen sterktes en zwaktes heeft. Aan de hand van dit onderzoek wordt getracht om voorstellen te doen naar de individuele benadering van spelers binnen een teamsport. Dit laatste is onder andere belangrijk voor doorstroming van jeugdspelers naar het eerste elftal, niet alleen binnen het voetbal, maar ook binnen andere teamsporten. 

Project informatie

Projectpromotor:
Bart Gilis
Status:
Afgelopen project
IWETO code:
  • S 270 Pedagogiek en didaktiek
  • S 273 Lichamelijke opleiding, motorische ontwikkeling, sport
Startdatum – einddatum:
21/09/2015 – 18/09/2016
Budget:
21.167 euro
Projectcode:
6/DWO/2015/ED/FR001 + 6/DWO/2015/ED/FO001
VTE:
0,3 VTE

Contact

Bart Gilis
onderzoeker