Studenten uit Nederland

Je hebt in Nederland je diploma voortgezet onderwijs of middelbaar beroepsonderwijs (MBO4) behaald en je zoekt een opleiding die bij je past. Waarom kijk je niet eens over de grens om je kansen te verbreden?

Havo: graduaat + professionele bachelor in 3,5 jaar

Nieuw is dat nu ook afgestudeerden met een HAVO-diploma kunnen inschrijven aan Hogeschool PXL. Als Havist kan je op twee jaar een graduaatsdiploma behalen, en daarna via een vervolgtraject van ongeveer anderhalf jaar afstuderen als professionele bachelor.

Op die manier is het dus mogelijk om als Havist door te stromen naar een professionele bacheloropleiding zonder propedeuse. Voor heel wat opleidingen kan je dit traject afleggen in 3,5 jaar, en dus sneller dan in Nederland.

Diplomavereisten voor studenten uit Nederland

Met een VWO-diploma kan je starten in:

 • Een professionele bacheloropleiding
 • Een academische bacheloropleiding
 • Een graduaatsopleiding

Met een MBO4-diploma kan je starten in:

 • Een professionele bacheloropleiding
 • Een graduaatsopleiding

Met een HAVO-diploma kan je starten in:

 • Een graduaatsopleiding
 • Een graduaatsopleiding en vervolgens in een professionele bachelor via een verkort traject

Met een getuigschrift van propedeuse kan je starten in:

 • Een professionele bacheloropleiding
 • Een academische bacheloropleiding

Hoger onderwijs in Vlaanderen

Professionele bacheloropleidingen

Dit zijn praktijkgerichte opleidingen met een brede theoretische basis. De praktijk komt aan bod in de vorm van vele projecten, stages en opdrachten in samenwerking met bedrijven en organisaties uit het netwerk van Hogeschool PXL. Een professionele bacheloropleiding duurt meestal 3 jaar (180 studiepunten) en biedt je optimale kansen op de arbeidsmarkt. Bovendien kan je via een schakelprogramma verder studeren aan de UHasselt, KU Leuven of aan een andere universiteit.

Ontdek onze professionele bacheloropleidingen

Graduaatsopleidingen

In deze  praktijkgerichte opleidingen staat werkplekleren centraal. Gedurende 1,5 tot 2 jaar volg je afwisselend les aan de hogeschool en draai je 2 dagen per week mee bij een onderneming of organisatie uit het netwerk van Hogeschool PXL. Met een graduaatsdiploma kan je direct aan de slag. Bovendien kan je voor heel wat opleidingen een professionele bachelor behalen aan Hogeschool PXL via een verkort traject van anderhalf jaar.

Ontdek onze graduaatsopleidingen

Bekijk de mogelijke vervolgopleidingen per graduaatsopleiding

Academische bachelor- en masteropleidingen

Deze opleidingen biedt Hogeschool PXL enkel aan in de Kunsten, en dit via PXL-MAD School of Arts. Om in deze opleidingen te starten moet je eerst slagen voor een toelatingsproef.

Ontdek de academische bachelor- en masteropleidingen van PXL-MAD School of Arts

Studiegeld

Het hoger onderwijs in België is opvallend goedkoper dan in Nederland en staat bekend om zijn kwaliteit. Als niet-beursstudent betaal je in België een inschrijvingskost van 922,30 euro voor academiejaar 2018-2019.

Waarom kiezen voor Hogeschool PXL?

 1. Er is geen inschrijvingsstop of loting, alleen een toelatingsproef voor sommige opleidingen
 2. Je kan nog tijdens het academiejaar inschrijven voor een nieuwe opleiding
 3. Het hoger onderwijs in Vlaanderen heeft een zeer goede reputatie en een hoog kwaliteitsniveau. Hogeschool PXL ontving in september 2017 een excellent kwaliteitsrapport van de Nederlands-Vlaamse Accreditatie Organisatie (NVAO) (link naar rapport).
 4. Studeren in Vlaanderen is een stuk goedkoper dan in Nederland.
 5. Je studeert en leeft in Hasselt, een gezellige en veilige winkel- en studentenstad met heel wat leuke plekjes
 6. Hasselt heeft een ruim aanbod aan studentenkamers (wij noemen dat studentenkoten) met een betere prijs-kwaliteitverhouding dan vergelijkbare kamers in Nederlandse en Vlaamse grootsteden.
 7. De onderwijstaal is het Nederlands. Af en toe kan er wel eens een gastcollege in het Engels zijn maar dat blijft de uitzondering.
 8. Hogeschool PXL heeft een zeer ruim opleidingsaanbod; je hebt de keuze uit 19 Professionele Bacheloropleidingen met samen 24 afstudeerrichtingen, 15 graduaatsopleidingen (Associate Degree) en 3 Masteropleidingen in de Kunsten.  
 9. Je leert niet alleen aan Hogeschool PXL, maar je leeft er ook. De cultuurdienst organiseert regelmatig optredens, tentoonstellingen, filmvoorstellingen en andere activiteiten, terwijl je via de sportkaart kan deelnemen aan programma’s voor studentensport, korting krijgen bij initiaties en fitnessabonnementen. En vooral: we bieden een fenomenale catering aan in eigen beheer.
 10. Hogeschool PXL zet extra in op de persoonlijke begeleiding en de ondersteuning van studenten. Elke opleiding heeft eigen studentenondersteuners en trajectbegeleiders die steeds bereikbaar zijn in een herkenbare locatie op iedere campus: het studentpoint.
 11. Hasselt is makkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer en ligt niet eens zo ver van de Nederlandse grens.