Huisvestingsdienst

Studeren aan een hogeschool gaat voor velen gepaard met een 'kot'-leven. Het is belangrijk dat je je goed voelt op je kamer, want dit wordt nu je nieuwe 'thuis'.

Een gouden tip in je zoektocht: maak tijd vrij om een kot te zoeken, ga verschillende kamers bekijken en vergelijk.

Waar ga je op zoek?

Studentenkoten Hasselt, Diepenbeek en Genk

Hogeschool PXL beheert samen met de UHasselt, UC Leuven-Limburg en de privé eigenaars een kamerbestand met zo’n 3.300 kamers (koten/studio's). Deze kamers kan je in het straatbeeld herkennen aan de affiche ‘studentenkamer te huur’ met de logo’s van de drie instellingen. De verhuurders die deze affiche uithangen, maken gebruik van het modelhuurcontract.

Indien je huurt met een modelhuurcontract en een kopie van je huurovereenkomst binnenbrengt op de Huisvestingsdienst van de hogeschool, zal er een gratis polis B.A. afgesloten worden. Deze dekt schade aan je studentenkamer. Schade aan je persoonlijke spullen valt in principe onder de familiale verzekering van je ouders. Dit vraag je best even na bij je verzekeringsmakelaar. (Meer info over deze verzekering kan je altijd opvragen bij de dienst Huisvesting.)

Klik op deze link om je kot te zoeken binnen het kamerbestand!

Jeugdherberg

Op zoek naar een goedkope overnachting met een lekker ontbijt? Dan is de nieuwe Hasseltse Jeugdherberg zeker een optie! Voor meer informatie over prijzen & reserveren kan je terecht op de website van Vlaamse Jeugdherbergen vzw.

Wanneer ga je op zoek?

De beste periode om op zoek te gaan naar een studentenkamer is april/mei. We raden je niet aan om eerder op zoek te gaan. Het aanbod van beschikbare kamers is dan nog zeer klein en vaak zijn dan enkel de minder aantrekkelijke kamers beschikbaar.

Meer info nodig?

Raadpleeg dan zeker de brochure 'Op Kot!' of neem contact op met Judit Dubois.

Openingsuren

Maandag 8u00 - 15u30
Dinsdag 8u00 - 15u30
Woensdag Gesloten
Donderdag 8u00 - 15u30
Vrijdag 8u00 - 12u00

FAQ

 • Wat is het Limburgs Kamerbestand?

  Sinds 2002 is er reeds eenr egionaal samenwerkingsakkoord, tussen Hogeschool PXL, UHasselt en KHLim, op vlak van studentenkamers van kracht.

  Studenten kunnen op de website, die gerealiseerd werd door de samenwerking van deze regionale partners, rechtstreeks een kamerbestand raadplegen. Hierin worden een 2.899-tal kamers aangeboden aan studenten.

  Al de eigenaars die voorkomen op deze gezamenlijke kamerlijsten zijn in orde met de nodige formaliteiten betreffende uitbatingsvergunning en brandverzekering. Deze eigenaars gaan tevens akkoord om het gestandaardiseerd modelhuurcontract, opgemaakt door de onderwijsinstellingen, te gebruiken.

 • Waar kan ik terecht voor juridische ondersteuning?

  Indien je een kamer huurt van het Limburgs kamerbestand zal de huisvestingsdienst in elk geschil steeds bemiddelend optreden. Indien bemiddeling niet volstaat, zal de huurder doorverwezen worden naar het Limburgs Huurderssyndicaat.

  Het Limburgs huurderssyndicaat stelt een dossier samen en bekijkt samen met de huurder wat juridisch en wettelijk mogelijk is. Deze dienstverlening is voor de PXL-student gratis.

 • Waarvoor kan ik terecht bij de huisvestingsdienst?

  De huisvestingsdienst geeft informatie en advies omtrent het huren van een studentenkamer. Tevens wordt er bemiddeld bij eventuele geschillen tussen huurder en verhuurder en dit i.s.m. het Limburgs Huurderssyndicaat.

  In hun zoektocht naar een geschikte studentenkamer helpt de huisvestingsdienst de student op twee manieren. Zij bieden kamers aan uit het Limburgs Kamerbestand enerzijds en stellen 90 studentenkamers uit de studententoren ter beschikking anderzijds.

 • Wanneer start ik best mijn zoektocht naar een kamer?

  De beste periode om op zoek te gaan naar een studentenkot is april/mei. We raden je niet aan om reeds vroeger op zoek te gaan. Het aanbod van vrije kamers is dan nog klein en vaak zijn enkel de minder aantrekkelijke kamers beschikbaar. Deze kamers geraakten het lopende academiejaar niet verhuurd of studenten willen in geen geval er een jaar langer blijven.

Poster 'Kot te huur'

Contactpersoon

{this.field(title)}

Judit Dubois


medewerker Studentenvoorzieningen

+32 11 77 58 44

judit.dubois@pxl.be